Pu Erh
Opis
Pu-erh- herbata czerwona
Pu-erh, znana również jako herbata czerwona, to wyjątkowy rodzaj herbaty, która jest poddawana częściowej fermentacji. Produkowana jest w Chinach, a jej specyficzny smak najczęściej określa się jako ziemisty. Proces powstawania Pu-erh jest dość skomplikowany i wymaga specjalnych warunków produkcji. Najpierw liście herbaty są ręcznie zbierane, a następnie poddawane procesowi więdnięcia. Po tym etapie liście są walcowane i poddawane procesowi suszenia. Następnie dochodzi do procesu fermentacji, który sprawia, że herbata czerwona uzyskuje swój specyficzny smak i aromat. Smak Pu-erh jest ziemisty i mocny, z nutami drewna i lekko kwaskowatym posmakiem.
Pu-erh to herbata idealna dla tych, którzy cenią sobie mocniejszy smak i aromat. Można ją parzyć w kubku z zaparzaczem, który pozwala na dokładne kontrolowanie procesu zaparzania. Aby przygotować Pu-erh, należy zalać liście wrzącą wodą i pozostawić na około 2-3 minuty. Im dłużej herbata jest parzona, tym mocniejszy i bardziej intensywny staje się jej smak. Można ją parzyć kilka razy, z każdym kolejnym zaparzeniem uzyskując inny smak i aromat.
Więcej o herbacie Pu-erh przeczytasz artykule: Herbata czerwona (Pu-erh) - powstawanie, właściwości, rodzaje
Skład
Pu erh
Kraj pochodzenia
Chiny
Smak
lekko ziemisty
Proponowany sposób parzenia Tropikalnej Wyspy
Do zaparzania herbaty w kubku lub filiżance zawsze polecamy użycie zaparzacza. Ułatwi to panowanie nad czasem zaparzania i pozbycie się fusów. Mogą to być metalowe lub ceramiczne sitka, jednorazowe torebeczki na susz (tzw. papierowe filtry), czy inne zaparzacze. Praktyczne są kubki z sitkiem i pokrywką.