Pigwa z imbirem
Opis
Pigwa z imbirem - herbata zielona
Aromatyczna zielona herbata Sencha z dodatkiem pigwy dodającej jej odpowiedniej kwasowości i imbiru, który sprawia, że jest odrobinę pikantna.
Skład
Herbata zielona, pigwa, imbir, aromat.
Kraj pochodzenia
Niemcy
Smak
łagodny, delikatnie kwaskowaty, lekko pikantny
Sencha to typowa japońska herbata pochodząca z wczesnych zbiorów. Ma postać dość grubo ciętych, płaskich, sprasowanych liści o jasnozielonej barwie. Można ją zaparzać wielokrotnie, nawet trzy razy. Otrzymywany wówczas napar za każdym razem staje się słodszy.
Proponowany sposób parzenia
To się może przydać
Po zakończeniu parzenie nie zapomnij oddzielić fusy od naparu. Zalanie herbat zielonych wrzątkiem lub zbyt długie ich zaparzanie spowoduje, że otrzymamy mętny napar nieoddający w pełni walorów smakowych wybranej herbaty.
Do zaparzania herbaty w kubku lub filiżance zawsze polecamy użycie zaparzacza. Ułatwi to panowanie nad czasem zaparzania i pozbycie się fusów. Mogą to być metalowe lub ceramiczne sitka, jednorazowe torebeczki na susz (tzw. papierowe filtry), czy inne zaparzacze. Praktyczne są także kubki z sitkiem i pokrywką.