Oolong Se Chung
Opis
Se Chung - herbata typu Oolong
Herbata Oolong Se Chung składa się z lekko zgniecionych listków, które podczas zaparzania rozwijają się, oddając swój nieznacznie orzechowy smak.
Mianem herbat turkusowych nazywa się herbaty Oolong. Są one poddawane tylko częściowej fermentacji, która przerywana jest działaniem wysokiej temperatury. Najczęściej herbaty Oolong charakteryzują się kwiatowym lub owocowym smakiem i zapachem. Poddanie ich procesowi prażenia powoduje, że tracą, naturalny dla fermentowanej (czarnej) herbaty, cierpki posmak. Uważa się je za najłagodniejsze dla żołądka. Herbaty Oolong zawsze występują w postaci całych listków, zwijanych w nitki lub kulki.
Nasza opinia
Herbata Se Chung jest dość łagodna z wyraźnymi akcentami smakowymi, charakterystycznymi dla herbat zielonych.
Skład
Oolong Se Chung
Kraj pochodzenia
Chiny
Proponowany sposób parzenia
Po zakończeniu parzenie nie zapomnij oddzielić fusy od naparu. Zalanie herbat zielonych wrzątkiem lub zbyt długie ich zaparzanie spowoduje, że otrzymamy mętny napar nieoddający w pełni walorów smakowych wybranej herbaty.
Do zaparzania herbaty w kubku lub filiżance zawsze polecamy użycie zaparzacza. Ułatwi to panowanie nad czasem zaparzania i pozbycie się fusów. Mogą to być metalowe lub ceramiczne sitka, jednorazowe torebeczki na susz (tzw. papierowe filtry), czy inne zaparzacze. Praktyczne są kubki z sitkiem i pokrywką.