Miód nawłociowy
Opis
Miód nawłociowy 1200g, 400g
Miód nawłociowy powstaje z nektaru kwiatów nawłoci pospolitej, kwitnącej prawie przez całe lato, od lipca do września. Mimo że ta roślina dość szybko zdobywa sobie miejsce w naszym środowisku, to jednak sam miód nawłociowy nie jest często spotykany.
Jak każdy miód, ceniony jest za swoje właściwości wspomagające organizm, ale także za wyjątkowy smak. To jeden z naszych najdelikatniejszych miodów. Dość słodki, z wyraźnie wyczuwalnym kwaśnym posmakiem, przypominającym cytrusowy. Szczególnie przyjemny jest jego łagodny zapach kwiatów nawłoci.
Miód nawłociowy pochodzi z pasieki znajdującej z się na obszarze Pojezierza Drawskiego pełnego czystych lasów i jezior, wrzosowisk, łąk, lipowych alei oraz pięknych krajobrazów.
Miody z Pojezierza Drawskiego zostały wpisane na listę Produktów Tradycyjnych Pomorza Zachodniego.
Właściwości miodu nawłociowego:
- kolor
jasnożółty, czasem jasnobursztynowy, po krystalizacji jaśnieje, przybierając kremową konsystencję,
- smak
słodki z wyraźną kwaskową nutą (cytrusową)
- zapach
przyjemny, przypomina kwiaty nawłoci.
Zastosowanie miodu nawłociowego
Miód nawłociowy ze względu na swój lekko kwaśny smak idealnie nadaje się do słodzenia napojów szczególnie herbaty. Rozpuszczając go w wodzie otrzymamy zdrowy, nie tylko słodki, ale i nieznacznie cytrusowy napój.
Jak każdy miód także miód nawłociowy najlepiej spożywać w stanie naturalnym. Dodany do potraw poddanych obróbce termicznej nada im co prawda smaku, ale niestety wysoka temperatura pozbawi go wielu dobroczynnych dla nas właściwości. Słodząc nim gorące napoje, należy odczekać, aż ich temperatura spadnie poniżej 40 stopni Celsjusza. Wtedy mamy gwarancję, że nie zostanie przegrzany.
Masa netto
1200g/400g
Produkt Polski
Cechy produktu
Zestawy miodów | Nie |
Odmiana miodu | Nawłociowy |
Inne produkty pszczele | Nie |
Miody nierozgrzewane | Nie |
Miody Drahimskie | Nie |