Miód faceliowy
Opis
Miód faceliowy 900g, 350g
Miód faceliowy należy do mniej znanych w Polsce miodów. Jego popularność jednak stale wzrasta. Zawdzięcza to swojemu delikatnemu, lekko kwaskowatemu smakowi.
Jak powstaje miód faceliowy?
Miód faceliowy jest miodem wytwarzany przez pszczoły z nektaru zebranego z facelii błękitnej, jednorocznej rośliny do niedawna uprawianej głównie na paszę lub tzw. nawóz zielony. Obecnie wykorzystywana jest głównie jako jedna z najbardziej miododajnych roślin. Facelia ma stosunkowo krótki okres wegetacji, dzięki czemu można ją wysiewać w różnych okresach, żeby zakwitła w odpowiednim czasie. Wykorzystują to pszczelarze, uprawiając facelię dla uzupełnienia pożytku głównego lub w okresach, kiedy pszczoły mają mniej okazji do zebrania nektaru, np. w okresie jesiennym.
Właściwości smakowe i krystalizacja miodu faceliowego:
- kolor
jasnożółty, czasem zielonkawy, po krystalizacji ciemniejszy,
- smak
łagodny lekko kwaskowaty,
- zapach
delikatny, przyjemny.
Zastosowanie miodu faceliowego
Ze względu na swój łagodny smak miód faceliowy dobrze sprawdza się jako zamiennik cukru. Dodawany do wypieków wzbogaca ich smak, niestety wskutek działania wysokiej temperatury traci wówczas wiele ze swoich właściwości.
Jak stosować miód faceliowy?
Jak każdy miód, także i miód faceliowy świetnie smakuje na kanapce. Jeśli słodzimy nim herbatę, pamiętajmy, żeby wcześnie trochę przestygła - nie poddawajmy miodu działaniu temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza. Używając miodu do słodzenia napojów i potraw warto wiedzieć, że 100 g tego naturalnego produktu posiada wartość kaloryczną w przedziale 320-330 kcal, natomiast taka sama porcja cukru dostarczy nam już przeszło 380 kcal. Uważa się, że najlepiej skorzystamy z drogocennych właściwości miodu faceliowego jeśli rozpuścimy go w wodzie o temperaturze pokojowej i spożyjemy po kilku godzinach. Najlepiej przyrządzić taki napój wieczorem i wypić rano.
Masa netto
900g
Produkt Polski
Cechy produktu
Zestawy miodów | Nie |
Odmiana miodu | Faceliowy |
Inne produkty pszczele | Nie |
Miody nierozgrzewane | Nie |
Miody Drahimskie | Nie |