
Sklep h&a
78-400 Szczecinek
ul. Wł. Bartoszewskiego 8
NIP: 6731434785
94 37 37 835
sklep@ha-herbatykawy.pl
Miód Manuka MGO™ 550+ 500g

Opis
Miód Manuka MGO™ 550+, słoik 500g
Miód nektarowy z Nowej Zelandii o zawartości MGO™ powyżej 550 mg/kg.
Dlaczego miód z Nowej Zelandii? Pochodzenie miodu manuka.
Miód manuka to prawdziwy skarb tego kraju. Powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów dzikich krzewów o tej samej nazwie porastających wschodnie wybrzeża tego kraju - najczystsze regiony Nowej Zelandii. Miód ten charakteryzuje się przede wszystkim wysoką zawartością substancji aktywnej, jaką jest methylglyoxal, co decyduje o jego szczególnych właściwościach. Dla miodów manuka jej zawartość wynosi od 30 do 550 i więcej mg/kg. W pozostałych miodach, np. tych występujących w Polsce, nie przekracza 10 mg/kg.
Aby miód mógł osiągnąć swoje właściwości leżakuje w beczkach nawet dwa lata, w stałej temperaturze 37 stopni C.
Co to jest MGO™
MGO™ to skrót od nazwy aktywnej substancji- methylglyoxalu, której stężenie w miodach manuka jest bardzo duże w porównaniu z innymi miodami, i które decyduje o jego unikalnych właściwościach. Methylglyoxal powstaje podczas dojrzewania miodu. Im dłużej ono trwa, tym zawartość MGO™ jest wyższa. Warto wiedzieć, że wartość ta cały czas wzrasta. Czas dojrzewania tego miodu to nawet dwa lata. Odbywa się to w beczkach
Patrząc na oznaczenia miodów manuka, np. 550+ otrzymujemy informację o gwarantowanej zawartość MGO™, która była mierzona w laboratorium. W rzeczywistości jest jednak jeszcze wyższa. Upływa bowiem sporo czasu od badań kwalifikujących ten miód do sprzedaży do momentu kiedy trafi na nasz stół.
Następująca po skrócie MGO™ liczba oznacza ilość tego składnika, np.:
Miód Manuka MGO™ 550+ posiada zawartość methylglyoxalu co najmniej 550 mg w 1 kg miodu.
Gwarancja jakości Miodu Manuka 550+
Gwarantem jakości oferowanych przez nas miodów manuka jest ich jeden z największych producentów firma Manuka Health New Zealand Limited. Prekursor oznaczenia jakości handlowej miodów manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.).
Zanim ten miód trafi do sprzedaży poddawany jest badaniom laboratoriach producenta i innych niezależnych organizacji. Określa się nie tylko stężenie MGO™, ale także inne wskaźniki, które mówią o jego czystości i jednorodności (zawartość pyłków kwiatu krzewów manuka), czy pozwalające stwierdzić, że miód nie został poddany działaniu temperatury powyżej 40 stopni.
O samej metodzie oznaczania zawartości methylglyoxalu mówią rządowe zalecenia nowozelandzkiego odpowiednika naszego Ministerstwa Rolnictwa. W końcu miód manuka to naturalny skarb tego kraju.
Jak smakuje miód manuka?
Miód manuka ma gęstą konsystencję i bursztynową barwę. W smaku jest dość ostry, o kwiatowym posmaku i lekkiej goryczy.
Właściwości miodu manuka
Mimo, że na dobroczynne właściwości miodu manuka zwrócono uwagę dopiero w latach 30- tych ubiegłe wieku, to już wcześniej obserwowano zachowania Morysów - rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii, którzy z różnych części samego krzewu przygotowywali sobie substancje mające im pomóc w dolegliwościach układu moczowego, pokarmowego, czy w gorączce.
Pamiętać jednak należy, że miód manuka to środek spożywczy, a nie lek ani jego zamiennik. W przypadku jakichkolwiek dolegliwości należy zgłosić się do lekarza i pozostawać pod jego opieką.
Zalecane spożycie
1- 2 łyżeczki miodu, 3 razy dziennie, przed posiłkiem. Słoik o pojemności 500g wystarczy wówczas na ok. 4 tygodnie.
Kraj pochodzenia
Nowa Zelandia
Waga netto
500g