Kontakt

Sklep h&a

78-400 Szczecinek

ul. Wł. Bartoszewskiego 8

NIP: 6731434785

  94 37 37 835

 sklep@ha-herbatykawy.pl

Miód Manuka MGO™ 400+ 500g

Dostępność: brak towaru
Cena: 272,00 zł 272.00
ilość szt
dodaj do przechowalni

Opis

Miód Manuka MGO™ 400+,  słoik 500g


Nowozelandzki miód nektarowy o zawartości MGO™ powyżej 400 mg/kg.

 

Dlaczego miód z Nowej Zelandii

Miód manuka powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów dzikich krzewów herbacianych porastających najczystsze regiony Nowej Zelandii. Wytworzony przez te owady miód cechuje przede wszystkim wysoka zawartość substancji aktywnej - methylglyoxalu, co właśnie decyduje o jego szczególnych właściwościach. Wynosi ona dla miodów manuka od 30 do 550 i więcej mg/kg. Podczas gdy dla pozostałych miodów nie przekracza 10 mg/kg.

 

Co to jest MGO™

MGO™ to skrót od nazwy aktywnej substancji- methylglyoxalu, której stężenie w miodach manuka jest bardzo duże w porównaniu z innymi miodami, i które decyduje o jego unikalnych właściwościach. Methylglyoxal powstaje  podczas dojrzewania miodu. Im dłużej ono trwa, tym zawartość MGO™ jest wyższa. Dlatego też od momentu wykonania w Nowej Zelandii badań laboratoryjnych na zwartość tej substancji do chwili, kiedy miód ten trafi na nasz stół, stężenie tej substancji dalej wzrasta.

Patrząc na oznaczenia miodów manuka, np. 400+ otrzymujemy informację o gwarantowanej zawartość MGO™, w rzeczywistości jest jednak jeszcze wyższa.

Następująca po tym skrócie liczba oznacza ilość tego składnika, np.:

Miód Manuka MGO™ 400+ posiada zawartość methylglyoxalu co najmniej 400 mg w 1 kg miodu.

 

Gwarancja jakości Miodu Manuka 400+

Gwarantem jakości oferowanych przez nas miodów manuka jest ich jeden z największych producentów firma Manuka Health New Zealand Limited. Prekursor oznaczenia jakości handlowej miodów manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.).

Zanim ten miód trafi do sprzedaży poddawany jest badaniom laboratoriach producenta i innych niezależnych organizacji. Określa się nie tylko stężenie MGO™, ale także inne wskaźniki, które mówią o jego czystości i jednorodności (zawartość pyłków kwiatu krzewów manuka), czy pozwalające stwierdzić, że miód nie został poddany działaniu temperatury powyżej 40 stopni.

O samej metodzie oznaczania zawartości methylglyoxalu mówią rządowe zalecenia nowozelandzkiego odpowiednika naszego Ministerstwa Rolnictwa. W końcu miód manuka to naturalny skarb tego kraju. 

 

Właściwości miodu manuka

Mimo, że na dobroczynne właściwości miodu manuka zwrócono uwagę dopiero w latach 30- tych ubiegłe wieku, to już wcześniej obserwowano zachowania Morysów - rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii, którzy z różnych części samego krzewu przygotowywali sobie substancje mające im pomóc w dolegliwościach układu moczowego, pokarmowego, czy w gorączce.

Pamiętać jednak należy, że miód manuka to środek spożywczy, a nie lek ani jego zamiennik. W przypadku jakichkolwiek dolegliwości należy zgłosić się do lekarza i pozostawać pod jego opieką.

 

Zalecane spożycie

1- 2 łyżeczki miodu, 3 razy dziennie, przed posiłkiem. Słoik o pojemności 500g wystarczy wówczas na ok. 4 tygodnie.

 

Kraj pochodzenia

Nowa Zelandia

Waga netto

500g

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl