Miód Manuka MGO™ 400+ 500g
Opis
Miód Manuka MGO™ 400+, słoik 500g
Nowozelandzki miód nektarowy o zawartości MGO™ powyżej 400 mg/kg.
Dlaczego miód z Nowej Zelandii
Miód manuka powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów dzikich krzewów herbacianych porastających najczystsze regiony Nowej Zelandii. Wytworzony przez te owady miód cechuje przede wszystkim wysoka zawartość substancji aktywnej - methylglyoxalu, co właśnie decyduje o jego szczególnych właściwościach. Wynosi ona dla miodów manuka od 30 do 550 i więcej mg/kg. Podczas gdy dla pozostałych miodów nie przekracza 10 mg/kg.
Co to jest MGO™
MGO™ to skrót od nazwy aktywnej substancji- methylglyoxalu, której stężenie w miodach manuka jest bardzo duże w porównaniu z innymi miodami, i które decyduje o jego unikalnych właściwościach. Methylglyoxal powstaje podczas dojrzewania miodu. Im dłużej ono trwa, tym zawartość MGO™ jest wyższa. Dlatego też od momentu wykonania w Nowej Zelandii badań laboratoryjnych na zwartość tej substancji do chwili, kiedy miód ten trafi na nasz stół, stężenie tej substancji dalej wzrasta.
Patrząc na oznaczenia miodów manuka, np. 400+ otrzymujemy informację o gwarantowanej zawartość MGO™, w rzeczywistości jest jednak jeszcze wyższa.
Następująca po tym skrócie liczba oznacza ilość tego składnika, np.:
Miód Manuka MGO™ 400+ posiada zawartość methylglyoxalu co najmniej 400 mg w 1 kg miodu.
Gwarancja jakości Miodu Manuka 400+
Gwarantem jakości oferowanych przez nas miodów manuka jest ich jeden z największych producentów firma Manuka Health New Zealand Limited. Prekursor oznaczenia jakości handlowej miodów manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.).
Zanim ten miód trafi do sprzedaży poddawany jest badaniom laboratoriach producenta i innych niezależnych organizacji. Określa się nie tylko stężenie MGO™, ale także inne wskaźniki, które mówią o jego czystości i jednorodności (zawartość pyłków kwiatu krzewów manuka), czy pozwalające stwierdzić, że miód nie został poddany działaniu temperatury powyżej 40 stopni.
O samej metodzie oznaczania zawartości methylglyoxalu mówią rządowe zalecenia nowozelandzkiego odpowiednika naszego Ministerstwa Rolnictwa. W końcu miód manuka to naturalny skarb tego kraju.
Właściwości miodu manuka
Mimo, że na dobroczynne właściwości miodu manuka zwrócono uwagę dopiero w latach 30- tych ubiegłe wieku, to już wcześniej obserwowano zachowania Morysów - rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii, którzy z różnych części samego krzewu przygotowywali sobie substancje mające im pomóc w dolegliwościach układu moczowego, pokarmowego, czy w gorączce.
Pamiętać jednak należy, że miód manuka to środek spożywczy, a nie lek ani jego zamiennik. W przypadku jakichkolwiek dolegliwości należy zgłosić się do lekarza i pozostawać pod jego opieką.
Zalecane spożycie
1- 2 łyżeczki miodu, 3 razy dziennie, przed posiłkiem. Słoik o pojemności 500g wystarczy wówczas na ok. 4 tygodnie.
Kraj pochodzenia
Nowa Zelandia
Waga netto
500g