Kontakt

Sklep h&a

78-400 Szczecinek

ul. Wł. Bartoszewskiego 8

NIP: 6731434785

  94 37 37 835

 sklep@ha-herbatykawy.pl

Miód Manuka MGO™ 250+ 500g

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 208,00 zł 208.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Miód Manuka MGO™ 250+,  słoik 500g


Miód nektarowy z Nowej Zelandii o zawartości MGO™ powyżej 250 mg/kg.

 

Dlaczego miód z Nowej Zelandii? Pochodzenie miodu manuka.

 

Nowa Zelandia to kraj słynący z czystego środowiska i wielu endemicznych roślin. Z dziko rosnących tam krzewów manuka, zwanych także drzewem herbacianym pszczoły pozyskują nektar, z którego wytwarzają znany i ceniony na świecie miód manuka- prawdziwy skarb tego kraju. Miód ten charakteryzuje się przede wszystkim wysoką zawartością substancji aktywnej, jaką jest methylglyoxal, co decyduje o jego szczególnych właściwościach. Dla miodów manuka jej zawartość wynosi  od 30 do 550 i więcej mg/kg. W pozostałych miodach, np. tych występujących w Polsce,  nie przekracza 10 mg/kg.

Methylglyoxal nie powstaje od razu. Miód potrzebuje nawet dwóch leżakowania w stałej temperatury 37 stopni C, aby mogła wytworzyć się tak znaczna ilość tej substancji. 

MGO™ - co to jest

MGO™ to nic innego jak skrót od nazwy aktywnej substancji- methylglyoxalu. Jej koncentracja w miodach manuka jest bardzo duża, znacznie większa niż w innych miodach. Decyduje to o jego unikalnych właściwościach. Methylglyoxal powstaje  podczas dojrzewania miodu. Im dłużej ono trwa, tym zawartość MGO™ jest wyższa. Warto wiedzieć, że wartość ta cały czas wzrasta.

Patrząc na oznaczenia miodów manuka, np. 250+ otrzymujemy informację o gwarantowanej zawartość MGO™, która była mierzona w laboratorium.  W rzeczywistości jest jednak jeszcze wyższa. Upływa bowiem sporo czasu od badań kwalifikujących ten miód do sprzedaży do momentu kiedy trafi na nasz stół.

Następująca  po skrócie MGO™  liczba oznacza ilość tego składnika, np.:

Miód Manuka MGO™ 250+ posiada zawartość methylglyoxalu co najmniej 250 mg w 1 kg miodu.

 

Jakość Miodu Manuka 250+

Gwarantem jakości oferowanych przez nas miodów manuka jest ich jeden z największych producentów firma Manuka Health New Zealand Limited. Prekursor oznaczenia jakości handlowej miodów manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.).

Zanim ten miód trafi do sprzedaży poddawany jest badaniom laboratoriach producenta i innych niezależnych organizacji. Określa się nie tylko stężenie MGO™, ale także inne wskaźniki, które mówią o jego czystości i jednorodności (zawartość pyłków kwiatu krzewów manuka), czy pozwalające stwierdzić, że miód nie został poddany działaniu temperatury powyżej 40 stopni.

O samej metodzie oznaczania zawartości methylglyoxalu mówią rządowe zalecenia nowozelandzkiego odpowiednika naszego Ministerstwa Rolnictwa. W końcu Miód Manuka to naturalny skarb tego kraju. 

 

Jak smakuje miód manuka?

Miód manuka ma dość gęstą konsystencję i bursztynową barwę. W smaku uważany jest za dość ostry, o zauważalnym posmaku kwiatowym i przebijającej się w tle lekkiej goryczy.

 

 

Właściwości miodu manuka

Mimo, że na dobroczynne właściwości miodu manuka zwrócono uwagę dopiero w latach 30- tych ubiegłe wieku, to już wcześniej obserwowano zachowania Morysów - rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii, którzy z różnych części samego krzewu przygotowywali sobie substancje mające im pomóc w dolegliwościach układu moczowego, pokarmowego, czy w gorączce.

Pamiętać jednak należy, że miód manuka to środek spożywczy, a nie lek ani jego zamiennik. W przypadku jakichkolwiek dolegliwości należy zgłosić się do lekarza i pozostawać pod jego opieką.

 

Zalecane spożycie

1- 2 łyżeczki miodu, 3 razy dziennie, przed posiłkiem. Słoik o pojemności 500g wystarczy wówczas na ok. 4 tygodnie.

 

Kraj pochodzenia

Nowa Zelandia

Waga netto

500g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl