Miód Manuka MGO™ 250+ 500g
Opis
Miód Manuka MGO™ 250+, słoik 500g
Miód nektarowy z Nowej Zelandii o zawartości MGO™ powyżej 250 mg/kg.
Dlaczego miód z Nowej Zelandii? Pochodzenie miodu manuka.
Nowa Zelandia to kraj słynący z czystego środowiska i wielu endemicznych roślin. Z dziko rosnących tam krzewów manuka, zwanych także drzewem herbacianym pszczoły pozyskują nektar, z którego wytwarzają znany i ceniony na świecie miód manuka- prawdziwy skarb tego kraju. Miód ten charakteryzuje się przede wszystkim wysoką zawartością substancji aktywnej, jaką jest methylglyoxal, co decyduje o jego szczególnych właściwościach. Dla miodów manuka jej zawartość wynosi od 30 do 550 i więcej mg/kg. W pozostałych miodach, np. tych występujących w Polsce, nie przekracza 10 mg/kg.
Methylglyoxal nie powstaje od razu. Miód potrzebuje nawet dwóch leżakowania w stałej temperatury 37 stopni C, aby mogła wytworzyć się tak znaczna ilość tej substancji.
MGO™ - co to jest
MGO™ to nic innego jak skrót od nazwy aktywnej substancji- methylglyoxalu. Jej koncentracja w miodach manuka jest bardzo duża, znacznie większa niż w innych miodach. Decyduje to o jego unikalnych właściwościach. Methylglyoxal powstaje podczas dojrzewania miodu. Im dłużej ono trwa, tym zawartość MGO™ jest wyższa. Warto wiedzieć, że wartość ta cały czas wzrasta.
Patrząc na oznaczenia miodów manuka, np. 250+ otrzymujemy informację o gwarantowanej zawartość MGO™, która była mierzona w laboratorium. W rzeczywistości jest jednak jeszcze wyższa. Upływa bowiem sporo czasu od badań kwalifikujących ten miód do sprzedaży do momentu kiedy trafi na nasz stół.
Następująca po skrócie MGO™ liczba oznacza ilość tego składnika, np.:
Miód Manuka MGO™ 250+ posiada zawartość methylglyoxalu co najmniej 250 mg w 1 kg miodu.
Jakość Miodu Manuka 250+
Gwarantem jakości oferowanych przez nas miodów manuka jest ich jeden z największych producentów firma Manuka Health New Zealand Limited. Prekursor oznaczenia jakości handlowej miodów manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.).
Zanim ten miód trafi do sprzedaży poddawany jest badaniom laboratoriach producenta i innych niezależnych organizacji. Określa się nie tylko stężenie MGO™, ale także inne wskaźniki, które mówią o jego czystości i jednorodności (zawartość pyłków kwiatu krzewów manuka), czy pozwalające stwierdzić, że miód nie został poddany działaniu temperatury powyżej 40 stopni.
O samej metodzie oznaczania zawartości methylglyoxalu mówią rządowe zalecenia nowozelandzkiego odpowiednika naszego Ministerstwa Rolnictwa. W końcu Miód Manuka to naturalny skarb tego kraju.
Jak smakuje miód manuka?
Miód manuka ma dość gęstą konsystencję i bursztynową barwę. W smaku uważany jest za dość ostry, o zauważalnym posmaku kwiatowym i przebijającej się w tle lekkiej goryczy.
Właściwości miodu manuka
Mimo, że na dobroczynne właściwości miodu manuka zwrócono uwagę dopiero w latach 30- tych ubiegłe wieku, to już wcześniej obserwowano zachowania Morysów - rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii, którzy z różnych części samego krzewu przygotowywali sobie substancje mające im pomóc w dolegliwościach układu moczowego, pokarmowego, czy w gorączce.
Pamiętać jednak należy, że miód manuka to środek spożywczy, a nie lek ani jego zamiennik. W przypadku jakichkolwiek dolegliwości należy zgłosić się do lekarza i pozostawać pod jego opieką.
Zalecane spożycie
1- 2 łyżeczki miodu, 3 razy dziennie, przed posiłkiem. Słoik o pojemności 500g wystarczy wówczas na ok. 4 tygodnie.
Kraj pochodzenia
Nowa Zelandia
Waga netto
500g