Miód Drahimski wrzosowy
Opis
Miód Drahimski wrzosowy 900g, 350g, 250g
Miód wrzosowy jest jednym z ostatnich miodów w roku, jaki pozyskuje się na większą skalę. Powstaje z nektaru wytwarzanego przez kwiaty wrzosu zwyczajnego. Niewiele jest w Polsce miejsc, gdzie wrzos występuje w większych skupiskach. Jednym z nich są właśnie okolice Drawska Pomorskiego. Jest to miód trudny do pozyskania i bywa, że nie każdego roku pszczoły zbiorą wystarczającą ilość nektaru w odpowiedniej ilości i jakości.
Właściwości miodu wrzosowego
- kolor
ciemnobursztynowy,
- smak
łagodnie ostry i słodki w smaku, z wyczuwalną lekką goryczką,
- zapach
silny, ale przyjemny.
Zastosowanie miodu wrzosowego
Medycyna naturalna ceni miód, w tym także wrzosowy, w leczeniu chorób serca, układu pokarmowego, nerek i układu moczowego. Stosowany w diecie podczas przeziębień ma wspomagać organizm w walce z infekcjami. Miód wrzosowy często spotykamy w polskiej kuchni nie tylko jako dodatek do pieczywa czy zamiennik cukru, ale także składnik marynat do mięs i sosów.
Jak stosować miód wrzosowy?
Warto pamiętać, że wysoka temperatura niszczy wiele cennych składników miodu. Jeśli zatem chcemy, aby był dla nas ich źródłem, spożywajmy miód wrzosowy w jego naturalnej postaci, smarując nim pieczywo lub jedząc bezpośrednio ze słoika. Jeśli chcemy posłodzić nim herbatę lub inny gorący napój poczekajmy, aż przestygną. Bezpieczna temperatura to max. 40 stopni Celsjusza.
Mimo to nie bójmy się dodawać miodu wrzosowego do potraw poddawanych obróbce termicznej (gotowanych lub pieczonych), co prawda wysoka temperatura pozbawi miód wielu cennych właściwości, ale pozostanie jego niepowtarzalny smak i aromat.
Masa netto
900g/350g/250g
Produkt Polski
Cechy produktu
Zestawy miodów | Nie |
Odmiana miodu | Wrzosowy |
Inne produkty pszczele | Nie |
Miody nierozgrzewane | Nie |
Miody Drahimskie | Tak |