Mao Feng - herbata zielona
Opis
Mao Feng - herbata zielona
Przyjemny słodkawy smak i delikatny aromat to najważniejsze atuty tej wyśmienitej chińskiej zielonej herbaty. Jej delikatnie skręcone, wyłącznie młode listki podczas zaparzania subtelnie się rozwijają, oddając do naparu wszystko to, co ta zielona herbata ma w sobie najlepszego: smak i subtelny miodowo- czekoladowy zapach.
Produkcja herbaty Mao Feng odbywa się ręcznie. Susz ma postać dużych, smukłych, lekko skręconych liści, o prawie czarnym zabarwieniu. Końcówki liści mają niekiedy złote zabarwienie. W suszu spotkamy też niewielką ilość tipsów.
Mao Feng to jedna z nielicznych zielonych herbat chińskich, które nie gorzknieją podczas zbyt długiego zaparzania. Najlepiej jednak nie parzyć jej dłużej niż 3-4 minuty. To wystarczający czas, aby susz oddał do naparu swój łagodny aromat i typowy dla Mao Feng ciekawy smak z nutą suchych liści.
Skład
Mao Feng
Kraj pochodzenia
Chiny
Smak
delikatny, lekko słodkawy
Proponowany sposób parzenia Mao Feng
To się może przydać
Po zakończeniu parzenie nie zapomnij oddzielić fusy od naparu. Zalanie herbat zielonych wrzątkiem lub zbyt długie ich zaparzanie spowoduje, że otrzymamy mętny napar nieoddający w pełni walorów smakowych wybranej herbaty.
Do zaparzania herbaty w kubku lub filiżance zawsze polecamy użycie zaparzacza. Ułatwi to panowanie nad czasem zaparzania i pozbycie się fusów. Mogą to być metalowe lub ceramiczne sitka, jednorazowe torebeczki na susz (tzw. papierowe filtry), czy inne zaparzacze. Praktyczne są także kubki z sitkiem i pokrywką.