Lung Ching
Opis
Lung Ching - Chińska zielona herbata liściasta
Jedna z najlepszych chińskich zielonych herbat liściastych. Duże, płasko sprasowane liście dają jasny napar o kwiatowym aromacie i łagodnym, lekko słodkawym smaku.
Herbata zielona Lung Ching jest warta spróbowania z dwóch powodów: ze względu na interesujący, pełny smak oraz fakt, że jej produkcja trwa w Chinach nieprzerwanie od przeszło tysiąca lat. Biorąc zatem łyk tej herbaty do ust, mamy niebywałą okazję poczuć ten sam smak, co ludzie przed wiekami.
Skład
Lung Ching
Kraj pochodzenia
Chiny
Smak
delikatny, lekko słodkawy
Proponowany sposób parzenia Lung Ching
To się może przydać
Po zakończeniu parzenia nie zapomnij oddzielić fusy od naparu. Zalanie herbat zielonych wrzątkiem lub zbyt długie ich zaparzanie spowoduje, że otrzymamy mętny napar nieoddający w pełni walorów smakowych wybranej herbaty.
Do zaparzania herbaty w kubku lub filiżance zawsze polecamy użycie zaparzacza. Ułatwi to panowanie nad czasem zaparzania i pozbycie się fusów. Mogą to być metalowe lub ceramiczne sitka, jednorazowe torebeczki na susz (tzw. papierowe filtry), czy inne zaparzacze. Praktyczne są także kubki z sitkiem i pokrywką.