Japan Sencha Original
Opis
Sencha - Japońska herbata zielona
Oryginalna japońska herbata typu Sencha. Charakteryzuje ją trawiasty, lekko ziołowy zapach i zielonkawa barwa naparu. W smaku jest wyjątkowo delikatna.
Sencha to typowa japońska herbata pochodząca z wczesnych zbiorów. Ma postać ciętych, płaskich, sprasowanych liści o jasnozielonej barwie. Można ją zaparzać wielokrotnie, nawet trzy razy, przy czym otrzymywany napar za każdym razem staje się słodszy.
Sencha japońska jest delikatniejsza i bardziej bogata w smaku, aniżeli chińska. Lepiej smakuje krótko parzona, max. 1,5 minuty.
Skład
Sencha japońska.
Kraj pochodzenia
Japonia
Smak
łagodny, subtelny, bez goryczy
Proponowany sposób parzenia Japan Sencha Original
To się może przydać
Po zakończeniu parzenie nie zapomnij oddzielić fusy od naparu. Zalanie herbat zielonych wrzątkiem lub zbyt długie ich zaparzanie spowoduje, że otrzymamy mętny napar nieoddający w pełni walorów smakowych wybranej herbaty.
Do zaparzania herbaty w kubku lub filiżance zawsze polecamy użycie zaparzacza. Ułatwi to panowanie nad czasem zaparzania i pozbycie się fusów. Mogą to być metalowe lub ceramiczne sitka, jednorazowe torebeczki na susz (tzw. papierowe filtry), czy inne zaparzacze. Praktyczne są także kubki z sitkiem i pokrywką.