Grejpfrutowa
Opis
Grejpfrutowa - herbata czarna
Grejpfrutowa to wysokiej jakości czarna herbata liściasta, która wzbogacona jest o skórkę z grejpfruta oraz liście jeżyny. Smak i zapach tej herbaty są soczyste i intensywnie cytrusowe, dzięki czemu orzeźwia i pobudza zmysły. Aromatyczna grejpfrutowa herbata czarna to idealny wybór dla wszystkich wielbicieli cytrusowych smaków. Jej intensywny i orzeźwiający smak sprawia, że stanowi doskonałą alternatywę dla kawy i innych pobudzających napojów.
Herbata Grejpfrutowa doskonale sprawdzi się zarówno w ciągu dnia, jako orzeźwiający napój, jak i wieczorem, kiedy chcemy zrelaksować się po ciężkim dniu. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi jest to także idealny wybór na specjalne okazje, jak np. spotkania towarzyskie czy uroczyste przyjęcia.
Grejpfrutowa czarna herbata zachwyci każdego miłośnika cytrusowych smaków. Jej intensywny smak i aromat to doskonały wybór dla każdego, kto szuka orzeźwiającego i aromatycznego napoju.
Skład
herbata czarna, skórka grejpfruta, liść jeżyny, aromat.
Kraj pochodzenia
Niemcy
Smak
grejpfrutowy
Grejpfrut to roślina drzewiasta będąca prawdopodobnie krzyżówką pomarańczy olbrzymiej i chińskiej. Najbardziej wykorzystywaną części rośliny są oczywiście jej owoce o słodko-kwaśnym smaku i wyczuwalną goryczką. Można je spożywać na surowo, ale także w postaci przetworów. Szczególnie ceniony jest sok z grejpfruta, za swój orzeźwiający smak.
Smak grejpfruta
Owoce grejpfruta różnią się kolorem. Pochodzą bowiem z różnych jej odmian. Czerwone są gorzkie, kwaśne, ale za to bardzo soczyste, Żółte są raczej bardziej kwaśne aniżeli gorzkie i także soczyste. Ostatni rodzaj to grejpfruty różowe, które najbardziej ze wszystkich słodkie, ale mają mniejszą soczystość.
Duże zastosowanie ma też skórka grejpfruta. Skondensowana w niej esencja smaku i aromatu tych owoców po procesie kandyzowania sprawia, że możemy się cieszyć smakiem i zapachem grejpfrutów nie tylko spożywanych na surowo. Sprawdza się bowiem jako dodatek do potraw, deserów, w tym ciast, a szczególnie jako składnik herbat smakowych. Nadaje im wtedy wyraźny orzeźwiający charakter.
Właściwości grejpfruta
Grejpfruty to bogate źródło witamin w tym witaminy C. Stąd często zaleca się ich spożywanie w okresach wzmożonej zachorowalności na przeziębienia czy grypę. Uważa się, że powinno się łączyć tego owoców lub potraw czy napojów go zwierających z lekami. Więcej informacji na ten temat udzieli Ci z pewnością Twój lekarz lub farmaceuta w aptece.
Olejki eteryczne zawarte w grejpfrucie korzystnie wpływają na nasz nastrój, działając orzeźwiająco i pobudzająco.
100 g grejpfruta dostarcza 42 kcal.
Proponowany sposób parzenia
Do zaparzania herbaty w kubku lub filiżance zawsze polecamy użycie zaparzacza. Ułatwi to panowanie nad czasem zaparzania i pozbycie się fusów. Mogą to być metalowe lub ceramiczne sitka, jednorazowe torebeczki na susz (tzw. papierowe filtry), czy inne zaparzacze. Praktyczne są kubki z sitkiem i pokrywką.