Czerwona Róża
Opis
Czerwona Róża - biała herbata z płatkami róży
Czerwona Róża to połączenie delikatnej białej herbaty Fujian White z płatkami róży, co nadaje jej wyjątkowy, kwiatowy aromat i lekko różany smak. Już po pierwszym łyku poczujesz się orzeźwiony i zrelaksowany. Ta herbata to idealny wybór na chłodne jesienne i zimowe wieczory, kiedy pragniesz się rozgrzać i zrelaksować po ciężkim dniu. Jej delikatny smak dobrze komponuje się z różą, co sprawia, że herbata ta jest idealna na romantyczne randki lub spotkania ze znajomymi. Można również podać ją na przyjęciach jako napój, który zaskoczy gości swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.
Czerwona Róża to również świetny wybór dla osób, które cenią sobie zdrowy styl życia, ponieważ biała herbata ma wiele korzystnych właściwości dla organizmu. Ta wyjątkowa mieszanka smaków i aromatów sprawi, że każde spożycie tej herbaty będzie niezapomnianym doświadczeniem.
Herbata biała jest najrzadziej spotykaną i cieszącą się największym uznaniem herbatą. Aby ją uzyskać, wczesną wiosną zrywa się nierozwinięte liście i otulone szaro-białymi nitkami pączki. Zastosowany proces obróbki powoduje, że nie traci ona nic ze swoich naturalnych właściwości. Znaczna zawartość polifenoli chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników powoduje, że często nazywa się ją eliksirem młodości. Napary tej herbaty są bardzo delikatne i subtelne.
Skład
Fujian White, płatki róży, aromat (zawartość róży 2%).
Fuijan White – biała herbata składająca się z długich i skręconych najmłodszych listków herbacianych. W smaku wyczuć można nieznaczną goryczkę i lekkie ziołowe nuty.
Kraj pochodzenia
Chiny
Smak
Delikatny, orzeźwiający, różany
Proponowany sposób parzenia
To się może przydać
Po zakończeniu parzenie nie zapomnij oddzielić fusy od naparu.
Podobnie jak herbat zielonych, białych też nie należy zalewać wrzątkiem. Jeśli chcemy otrzymać napar w pełni oddający walory smakowe wybranej herbaty, warto odczekać kilka minut, by woda osiągnęła pożądaną temperaturę.
Do zaparzania herbaty w kubku lub filiżance zawsze polecamy użycie zaparzacza. Ułatwi to panowanie nad czasem zaparzania i pozbycie się fusów. Mogą to być metalowe lub ceramiczne sitka, jednorazowe torebeczki na susz (tzw. papierowe filtry), czy inne zaparzacze. Praktyczne są kubki z sitkiem i pokrywką.