Cruz de Malta Elaborada 500g
Opis
Bardzo intensywna w smaku yerba mate, z wyczuwalną goryczką, nieznacznie cierpka. Dość mocno pobudza. Zawiera drobno cięte listki i dość dużą ilość pyłu.
Masa netto:
500 g
Skład
Ostrokrzew paragwajski.
Kraj pochodzenia:
Argentyna
Proponowany sposób parzenia
1. Tykwę lub dowolne naczynie należy wypełnić w 3/4 yerba mate.
2. Wlej niewielką ilość wody o temperaturze 70-80 stopni, przechylając naczynie tak, by jak największa ilość suszu miała kontakt z wodą.
3. Poczekaj, aż woda wsiąknie.
4. Do naczynka włóż bombillę i dopełnij wodą.
5. Kolejnych dolewek także dokonuj gorącą wodą, najlepiej z termosu.
Ten tradycyjny sposób przygotowania yerba mate pozwala na co najmniej kilkakrotne dolewanie wody.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie abyś użył mniejszej ilości suszu lub do zaparzania posłużył się sitkiem, kiedy chcesz oddzielić susz od naparu. Jeśli chcesz złagodzić lub urozmaicić jej smak możesz dodać odrobinę syropu owocowego.