China Sencha
Opis
Herbata zielona - China Sencha
Herbata zielona typu Sencha wyprodukowana została w Chinach. Jej aromat jest mniej wyrazisty natomiast smak mocniejszy niż w przypadku japońskiego oryginału. Można wyczuć w niej odrobinę słodyczy i goryczki. Napar przybiera żółto-zielony kolor i ma lekko trawiasty aromat. To bardzo rześka w smaku wyrazista dobra zielona herbata liściasta.
Sencha to typowa japońska herbata pochodząca z wczesnych zbiorów. Ma postać dość grubo ciętych, płaskich, sprasowanych liści o jasnozielonej barwie. Można ją zaparzać wielokrotnie, nawet trzy razy. Otrzymywany wówczas napar za każdym razem staje się słodszy.
Skład
China Sencha
Kraj pochodzenia
Chiny
Smak
niewielka goryczka, lekka słodkość, rześkość
Proponowany sposób parzenia China Sencha
To się może przydać
Po zakończeniu parzenia nie zapomnij oddzielić fusy od naparu. Zalanie herbat zielonych wrzątkiem lub zbyt długie ich zaparzanie spowoduje, że otrzymamy mętny napar nieoddający w pełni walorów smakowych wybranej herbaty.
Do zaparzania herbaty w kubku lub filiżance zawsze polecamy użycie zaparzacza. Ułatwi to panowanie nad czasem zaparzania i pozbycie się fusów. Mogą to być metalowe lub ceramiczne sitka, jednorazowe torebeczki na susz (tzw. papierowe filtry), czy inne zaparzacze. Praktyczne są także kubki z sitkiem i pokrywką.