Amanda Elaborada Tradicional 500g
Opis
Klasyczna yerba mate składająca się z listków i gałązek oraz niewielkiej ilości pyłu.
W smaku łagodna i delikatna.
Łagodnie pobudza.
Argentyńska yerba z plantacji w Misiones, założonej na początku XX w. przez rodzinę polskich emigrantów.
Masa netto:
500 g
Skład:
Ostrokrzew paragwajski.
Kraj pochodzenia:
Argentyna
Proponowany sposób parzenia
1. Tykwę lub dowolne naczynie należy wypełnić w 3/4 yerba mate.
2. Wlej niewielką ilość wody o temperaturze 70-80 stopni, przechylając naczynie tak, by jak największa ilość suszu miała kontakt z wodą.
3. Poczekaj, aż woda wsiąknie.
4. Do naczynka włóż bombillę i dopełnij wodą.
5. Kolejnych dolewek także dokonuj gorącą wodą, najlepiej z termosu.
Ten tradycyjny sposób przygotowania yerba mate pozwala na co najmniej kilkakrotne dolewanie wody.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie abyś użył mniejszej ilości suszu lub do zaparzania posłużył się sitkiem, kiedy chcesz oddzielić susz od naparu. Jeśli chcesz złagodzić lub urozmaicić jej smak możesz dodać odrobinę syropu owocowego.