Kontakt

Sklep h&a

78-400 Szczecinek

ul. Wł. Bartoszewskiego 8

NIP: 6731434785

  94 37 37 835

 sklep@ha-herbatykawy.pl

Yerba Mate co to jest i jakie są właściwości?

0

Napar z ostrokrzewu paragwajskiego znany jest już od kilku wieków, jednak dopiero całkiem niedawno stał się popularny w Europie. Yerba mate to wyjątkowy napój o szczególnych właściwościach. Skąd pochodzi i czym się wyróżnia?

Yerba mate – pochodzenie

Potocznie napar ten nazywany jest herbatą. Jest to błąd, ponieważ yerba mate stanowi napój o całkiem innym charakterze, powstający z innych roślin oraz wykazujący inne działanie. Pod względem działania yerba mate bliżej do kawy, aniżeli do herbaty.

Yerba mate powstaje z suszu ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to roślina, która naturalnie występuje w Paragwaju, Argentynie oraz Brazylii. To tutaj znajdują się największe plantacje ostrokrzewu paragwajskiego, z którego liści i gałązek powstaje susz eksportowany niemal na cały świat.

Yerba mate - właściwości

Nie bez powodu napój ten zdobywa coraz większe grono miłośników z całego świata. Wykazuje on działanie nie tylko pobudzające, ale także oczyszczające, wzmacniające oraz regenerujące. To niecenione źródło substancji odżywczych, takich jak na przykład:

  • Witaminy - A, C, E, B1, B2, PP, H.
  • Minerały - magnez, chrom, potas, cynk, sód, krzem.
  • Polifenole - kwas chlorogenowy, rutyna, kwercetyna.
  • Alkaloidy purynowe - kofeina, teobromina, teofilina.

Powyższe składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wprawdzie nawet regularne picie naparu z ostrokrzewu paragwajskiego nie zastąpi zdrowego trybu życia oraz zbilansowanej diety, jednak może stanowić prosty i przyjemny sposób na ich dopełnienie.

Zawarte w suszu z ostrokrzewu paragwajskiego składniki odżywcze wykazują takie działanie jak:

  1. Pobudzenie i dodanie energii (dlatego często traktowany jest jako alternatywa dla kawy).
  2. Poprawa koncentracji.
  3. Zmniejszenie ilości wolnych rodników (a tym samym zwiększenie odporności).
  4. Przyspieszenie przemiany materii.
  5. Zmniejszenie apetytu.
  6. . Poprawa stanu włosów, paznokci i skóry.

Należy pamiętać, że yerba mate jest bezpieczna, jeśli spożywamy ją przez krótki czas i w umiarkowanych ilościach. W przypadku jej nadużywania mogą pojawić się działania niepożądane związane głównie z przedawkowaniem kofeiny.

Yerba mate – rodzaje

Yerba mate występuje w wielu odmianach, które różnią się smakiem oraz właściwościami. Osobom rozpoczynającym swoją przygodę z tym napojem polecamy na początek łagodniejsze odmiany, które powstają głównie z grubo ciętych listków ostrokrzewu. Zwolennikom intensywnego, gorzkiego, a nawet nieco kwaśnego smaku natomiast z pewnością przypadnie susz z drobnych kawałków liści oraz gałązek.

Klasyczny podział tego suszu bierze pod uwagę kraj pochodzenia. Stąd tez mamy odmianę:

  • paragwajską (drobno pocięte liście, pył i patyczki ostrokrzewu, wyrazisty smak, mocne działanie),
  • brazylijską (susz niemal całkiem zmielony na pył, łagodny smak),
  • argentyńską (grubo cięte liście i trochę pyłu, spora goryczka w smaku).

Jak przygotować yerba mate?

Napój ten wymaga szczególnego sposobu przygotowania. Pomogą w tym specjalne akcesoria takie jak matero/tykwa (naczynie do zaparzania oraz picia) oraz bombilla (łyżka wyposażona w filtr pozwalający na oddzielenie suszu od naparu). By wydobyć z suszu bogactwo wartości odżywczych oraz móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, należy pamiętać o kilku prostych zasadach:

  1. Wsyp susz do specjalnego naczynia - w zależności od jego objętości zazwyczaj zaleca się zapełnienie suszem od 1/3 do 3/4 matero/tykwy.
  2. Wymieszaj susz – w tym celu należy przykryć dłonią górę naczynia i potrząsnąć nim tak, żeby zawartość dokładnie się wymieszała.
  3. Zadbaj o odpowiednie ułożenie suszu – susz powinien być zalewany pod skosem. W tym celu wystarczy nachylić naczynie pod kątem 45 stopni.
  4. Zwilż susz – na początek zalewamy susz niewielką ilością wody o temperaturze 70-80 stopni.
  5. Włóż bombillę w pustą przestrzeń.
  6. Zalej napar większą ilością wody – gdy susz wchłonie wodę i spęcznieje, należy zalać go ponownie.
  7. Odczekaj kilka minut i ciesz się magicznym naparem! Yerba mate należy pić przez bombillę - należy jednak pamiętać, by nie mieszać nią suszu (mogłoby to doprowadzić do jej zapchania).

Napar można zalewać wielokrotnie – do momentu, aż utraci swój niepowtarzalny smak.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl