Napar z ostrokrzewu paragwajskiego znany jest już od kilku wieków, jednak dopiero całkiem niedawno stał się popularny w Europie. Yerba mate to wyjątkowy napój o szczególnych właściwościach. Skąd pochodzi i czym się wyróżnia?
Yerba mate – pochodzenie
Potocznie napar ten nazywany jest herbatą. Jest to błąd, ponieważ yerba mate stanowi napój o całkiem innym charakterze, powstający z innych roślin oraz wykazujący inne działanie. Pod względem działania yerba mate bliżej do kawy, aniżeli do herbaty.
Yerba mate powstaje z suszu ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to roślina, która naturalnie występuje w Paragwaju, Argentynie oraz Brazylii. To tutaj znajdują się największe plantacje ostrokrzewu paragwajskiego, z którego liści i gałązek powstaje susz eksportowany niemal na cały świat.
Yerba mate - właściwości
Nie bez powodu napój ten zdobywa coraz większe grono miłośników z całego świata. Wykazuje on działanie nie tylko pobudzające, ale także oczyszczające, wzmacniające oraz regenerujące. To niecenione źródło substancji odżywczych, takich jak na przykład:
- Witaminy - A, C, E, B1, B2, PP, H.
- Minerały - magnez, chrom, potas, cynk, sód, krzem.
- Polifenole - kwas chlorogenowy, rutyna, kwercetyna.
- Alkaloidy purynowe - kofeina, teobromina, teofilina.
Powyższe składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wprawdzie nawet regularne picie naparu z ostrokrzewu paragwajskiego nie zastąpi zdrowego trybu życia oraz zbilansowanej diety, jednak może stanowić prosty i przyjemny sposób na ich dopełnienie.
Zawarte w suszu z ostrokrzewu paragwajskiego składniki odżywcze wykazują takie działanie jak:
- Pobudzenie i dodanie energii (dlatego często traktowany jest jako alternatywa dla kawy).
- Poprawa koncentracji.
- Zmniejszenie ilości wolnych rodników (a tym samym zwiększenie odporności).
- Przyspieszenie przemiany materii.
- Zmniejszenie apetytu.
- . Poprawa stanu włosów, paznokci i skóry.
Należy pamiętać, że yerba mate jest bezpieczna, jeśli spożywamy ją przez krótki czas i w umiarkowanych ilościach. W przypadku jej nadużywania mogą pojawić się działania niepożądane związane głównie z przedawkowaniem kofeiny.
Yerba mate – rodzaje
Yerba mate występuje w wielu odmianach, które różnią się smakiem oraz właściwościami. Osobom rozpoczynającym swoją przygodę z tym napojem polecamy na początek łagodniejsze odmiany, które powstają głównie z grubo ciętych listków ostrokrzewu. Zwolennikom intensywnego, gorzkiego, a nawet nieco kwaśnego smaku natomiast z pewnością przypadnie susz z drobnych kawałków liści oraz gałązek.
Klasyczny podział tego suszu bierze pod uwagę kraj pochodzenia. Stąd tez mamy odmianę:
- paragwajską (drobno pocięte liście, pył i patyczki ostrokrzewu, wyrazisty smak, mocne działanie),
- brazylijską (susz niemal całkiem zmielony na pył, łagodny smak),
- argentyńską (grubo cięte liście i trochę pyłu, spora goryczka w smaku).
Jak przygotować yerba mate?
Napój ten wymaga szczególnego sposobu przygotowania. Pomogą w tym specjalne akcesoria takie jak matero/tykwa (naczynie do zaparzania oraz picia) oraz bombilla (łyżka wyposażona w filtr pozwalający na oddzielenie suszu od naparu). By wydobyć z suszu bogactwo wartości odżywczych oraz móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, należy pamiętać o kilku prostych zasadach:
- Wsyp susz do specjalnego naczynia - w zależności od jego objętości zazwyczaj zaleca się zapełnienie suszem od 1/3 do 3/4 matero/tykwy.
- Wymieszaj susz – w tym celu należy przykryć dłonią górę naczynia i potrząsnąć nim tak, żeby zawartość dokładnie się wymieszała.
- Zadbaj o odpowiednie ułożenie suszu – susz powinien być zalewany pod skosem. W tym celu wystarczy nachylić naczynie pod kątem 45 stopni.
- Zwilż susz – na początek zalewamy susz niewielką ilością wody o temperaturze 70-80 stopni.
- Włóż bombillę w pustą przestrzeń.
- Zalej napar większą ilością wody – gdy susz wchłonie wodę i spęcznieje, należy zalać go ponownie.
- Odczekaj kilka minut i ciesz się magicznym naparem! Yerba mate należy pić przez bombillę - należy jednak pamiętać, by nie mieszać nią suszu (mogłoby to doprowadzić do jej zapchania).
Napar można zalewać wielokrotnie – do momentu, aż utraci swój niepowtarzalny smak.