Rodzaje herbat liściastych

0
Rodzaje herbat liściastych

Gdyby do rodzajów herbat zaliczyć także te aromatyzowane, praktycznie rzecz biorąc, lista herbat byłaby nieskończona. Dlatego też wspominamy jedynie o tych herbatach liściastych, które spotykamy najczęściej.

Mimo że wszystkie rodzaje herbaty pochodzą z jednego krzewu herbacianego, to jednak sposób obróbki liści po zerwaniu powoduje, że mamy do czynienia z wieloma ich rodzajami. 

 

Herbaty liściaste czarne

Herbaty czarne liściaste

Czarne herbaty poddawane są skomplikowanemu procesowi obróbki. Świeżo zerwane liście poddaje się tak zwanemu więdnięciu. Ma to doprowadzić do usunięcia z nich nadmiaru wody. Nie trwa to długo, bo od 12 do 24 godzin. Aby ten proces przyspieszyć, poddaje się je działaniu gorącego powietrza. Kolejną czynność, jaką należy wykonać, aby przygotować dobrą czarną herbatę, jest skręcanie liści. Wykonuje się to na różne sposoby, w zależności od tego, jaką herbatę chcemy uzyskać. Czynność ta ma nie tylko wpływ na końcowy efekt wizualny. Trzeba pamiętać także o tym, że od sposobu skręcenia liści będzie zależał też przebieg procesu jej zaparzania. Czasami herbaty poddawane są także cięciu lub łamaniu.

Następny proces utlenianie, czyli fermentacja nie trwa zbyt długo. Najczęściej kilkadziesiąt minut. Ma ona na celu zmianę właściwości herbaty. W szczególności tych smakowych i aromatycznych. Zaraz po fermentacji odbywa się suszenie. Nie jest to prosty proces. Bo od niego zależy ostateczny smak. Ważne jest, aby we właściwym momencie proces suszenia zatrzymać i osiągnąć pożądany smak oraz aromat.

Dzięki suszeniu herbaciane liście nadają się także do dłuższego przechowywania.

W wyniku wszystkich wymienionych wcześniej zabiegów liście ulegają większym lub mniejszym uszkodzeniom. Dlatego na sam koniec odbywa się ich sortowanie, w wyniku czego dzieli się herbatę czarną na liściastą, łamaną, bardziej lub mniej rozdrobnioną, a nawet na pył.

 

Herbaty liściaste zielone

Herbaty zielone liściaste

Proces przygotowywania zielonych herbat liściastych jest mniej złożony. Nie oznacza jednak, że nie jest pracochłonny i wymagający odpowiedniej wiedzy i oczywiście doświadczenia. Herbat zielonych nie poddaje się procesowi fermentacji, dlatego też otrzymywany jest susz o całkowicie innym wyglądzie. Aby nie dopuścić do fermentacji, stosuje się różne sposoby. W Chinach praży się herbaciane liście w dużych naczyniach, które przypominają woki. Natomiast w Japonii poddaje się je działaniu pary wodnej.

Podobnie jak w przypadku herbat czarnych, w zależności o gatunku, jaki chcemy otrzymać, herbaciane liście skręca na różne sposoby, ale też pozostawia całkowicie płaskie.

 

 

Herbaty liściaste białe

Herbaty białe liściasteHerbaty białe uznawane za najdelikatniejsze. Swój smak i aromat zawdzięczają nie tylko wysokiej jakości liści, ale także zawierającemu najmniej etapów obróbki.

Świeżo zerwane liście nie poddaje się procesowi więdnięcia. Podobnie jak w przypadku herbat zielonych poddaje się je działaniu wysokiej temperatury, aby uniemożliwić fermentację. Dzięki tym zabiegom otrzymujemy susz bladozielony, ze srebrzystym odcieniem, a na liściach pozostaje delikatny puszek.

 

 

Herbaty oolong

Herbaty oolong liściaste

Wyjątkowość tych herbat polega na tym, że jest czymś pośrednim pomiędzy herbatą zieloną i czarną. Je także poddaje się je fermentacji. Nie trwa ona jednak tak długo. Herbaty oolong są utlenione w 30-70%, w zależności od regionu wytwarzania. W efekcie czego otrzymujemy liście, które w środku są jeszcze zielone, ale ich brzegi przyjmują zbliżoną do czerwonej barwę.

Herbaty oolong nie skręca się tak mocno jak herbat czarnych. Dzięki temu sprawiają wrażenie, że susz herbaciany składa się z większych, bardziej mięsistych liści.

Wszystkie te zabiegi mają na celu uzyskanie herbaty, która będzie pachnieć jak czarna, przy czym zachowa świeżość zielonych.  

 

Herbaty liściaste żółte

Herbaty żółte liściaste

Ten rodzaj herbaty produkowany jest głównie w Chinach. Herbata żółta poddawana jest nieznacznej fermentacji. Można ją umieścić pomiędzy herbatą oolong a herbatą zieloną. Jest najczęściej bardzo delikatna w smaku.

 

 

 

 

Herbaty liściaste Pu Erh

Herbaty Pu erh czerwone liściaste

Ta, popularnie zwana czerwoną, herbata poddawana jest tym samym procesom co herbata czarna. Po zbiorze liście ulegają więdnięciu, a później fermentacji. Z tą różnicą, że ten proces  trwa w jej przypadku o wiele dłużej, nawet kilka tygodni. To właśnie jego długi czas trwania powoduje, że otrzymujemy herbatę,  której smak często bywa określany jako ziemisty i nie wszystkim przypada do gustu. Niemniej ceni się ją za wiele właściwości prozdrowotnych. Aby trochę zmienić jej naturalny smak, bardzo często aromatyzuje się ją różnymi dodatkami. Herbatę Pu Erh produkuje się głównie w prowincji Junnan w Chinach.  

 

Na to, jaki rodzaj herbaty otrzymamy, wpływa także dobór wielkości. Herbaty dzielimy wówczas na składające się z całych liści, herbaty łamane, pokruszone i pył.

Ze względu na wiele rodzajów herbaty istnieje też wiele sposobów jej zaparzania.  Aby ułatwić Wam ich poznanie, przygotowaliśmy krótki poradnik.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl