Kontakt

Sklep h&a

78-400 Szczecinek

ul. Wł. Bartoszewskiego 8

NIP: 6731434791

  94 37 37 835

 sklep@ha-herbatykawy.pl

Po czym poznać i jak przechowywać dobrą czekoladę 0
Po czym poznać i jak przechowywać i dobrą czekoladę

Po czym rozpoznać i jak przechowywać dobrą czekoladę

Któż z nas nie zna czekolady. Towarzyszy nam praktycznie przez całe życie, kusząc swoim niebywałym smakiem i aromatem. Jedni lubią ją ofiarowywać, inni dostawać w prezencie. Wszystkich nas łączy jedno:  uwielbiamy delektować się tym słodkim przysmakiem.

 

Współcześnie czekolada występuje w wielu wariantach. Możemy przebierać pośród czekolad mlecznym, białych, ciemnych, nadziewanych, z owocami lub pitnych. Wybór jest tak wielki, że każdy znajdzie coś dla siebie. Przed zakupem pozostaje nam tylko odpowiedź na jedno pytanie: czy ten czekoladowy smakołyk, który wybraliśmy to prawdziwa czekolada?

 

Jak rozpoznać dobrą czekoladę?

Odpowiedź na to pytanie wydaje się w zasadzie bardzo banalna. Po smaku. No może jeszcze po konsystencji i zapachu (jeśli ktoś ma na tyle czuły węch). Wydaje się to proste, ale raczej nie do zrealizowania przed zakupem. A więc przed nami zakup w ciemno!  No niekoniecznie.

 

Test pierwszy: Wygląd czekolady

Wygląd każdego produktu to coś, co na pierwszy rzut oka pozwala nam ocenić, czy warto się nim zainteresować.  Najczęściej czekolada jest cała opakowana. Od pewnego czasu jednak spotkać można w sklepach czekolady zapakowane w kartonik z okienkiem. Dlaczego? Żeby ładnie wyglądało? A może ze względu na chęć pochwalenia się tym, co jest w środku? Prawdopodobnie z obu tych powodów mamy możliwość podejrzenia przez okienko jak wygląda czekolada, którą chcemy kupić.

 

No właśnie, jak powinna wyglądać?

Powierzchnia czekolady powinna przede wszystkim gładka i bez nalotów. Te dwie cechy świadczą o tym, że użyto dobrych składników w odpowiednich proporcjach i była ona właściwie przechowywana. W wyniku złego przechowywania na czekoladzie może pojawić się biały lub szary nalot. Pierwszy z nich to po prostu cukier. Jeśli schłodzimy mocno czekoladę, np. w lodówce, a następnie umieścimy w miejscu, gdzie temperatura jest dużo wyższa, to cała jej powierzchnia pokryje się rosą (na zimnej czekoladzie skropli się para wodna znajdująca się w powietrzu). Woda „wyciągnie” cukier z czekolady. Sama z czasem odparuje, a zawarty w niej cukier pozostanie na powierzchni czekolady. Szary nalot, tzw. wykwit tłuszczowy to także efekt złego przechowywania. W zbyt wysokiej temperaturze masło kakaowe topnieje i po prostu wytrąca się na jej powierzchni. Gdy czekolada schłodzi się, tłuszcz zastyga w postaci szarego nalotu.

 

Przez okienko widać też różne dodatki, najczęściej owoce i przyprawy. Warto się przyjrzeć szczególnie tym pierwszym. I nie jest w zasadzie istotne czy jest tych dodatków dużo, czy mało. Każda taka czekolada to kompozycja smakowa, w której proporcje wszystkich składników, w tym także owoców i przypraw, zostały tak dobrane, by dać nam jak najwięcej przyjemności z jedzenia. Co nas może jednak zaniepokoić? Nierówno rozłożone na czekoladzie dodatki. Nie ma wtedy co liczyć na to, że każdy  kęs będzie smakował tak samo. Małe lub różnej wielkości kawałki tych samych owoców, które przy tym mają różny kolor lub jest on wyblakły, może świadczyć o słabiej jakości składników lub złym sposobie przechowywania.

 

Test drugi: skład czekolady

Dobra czekolada jest przede wszystkim wyprodukowania z kakao: masy kakaowej i tłuszczu kakaowego. Jeśli tej pierwszej jest mniej niż 20%, oznacza to, że za smak i kolor tego wyrobu odpowiadają jeszcze inne dodatki, niekoniecznie wyprodukowane z kakao.

Wystrzegajmy się wszelkich czekolad zawierających dodatkowy, utwardzany tłuszcz z innych roślin.

Najczęściej czekolady dzielimy na trzy rodzaje:

 

Rodzaje czekolady

 

  • ciemna o zawartości masy kakaowej powyżej 60%
  • mleczna, w której zawartość masy kakaowej jest w przedziale 30-40%
  • biała- nie zawiera w ogóle masy kakaowej, a tylko masło kakaowe. Oczywiście bez dodatku innych tłuszczów.

 

Bardziej dla własnego zdrowia i przyjemności ze spożywania czekolady, powinniśmy zainteresować się składem tych czekolad, w których zawartość masy kakaowej jest poniżej progów, które zostały wymienione wyżej. Coś tam musi być „zamiast”!

Ważnym składnikiem czekolady jest cukier. Nie wpływa on na jej jakość, a jedynie na smak i walory zdrowotne. Im go więcej, tym niestety czekolada jest mniej zdrowa. Ważne, żeby wystrzegać się takich składników jak syrop glukozowo-fruktozowy, czy cukier inwertowany.

 

Jak jeść czekolady z owocami, by poczuć pełnię ich smaku?

Prawdziwa, wysokiej jakości czekolada powinna rozpłynąć się w ustach. Dzieje się tak tylko wtedy, kiedy wykonana jest z naturalnych składników, a do jej produkcji użyto wyłącznie masła kakaowego. Tylko taki tłuszcz gwarantuje, że zacznie się ona roztapiać w temperaturze 36 stopni, czyli temperaturze ludzkiego ciała. Dodatek innych tłuszczów powoduje wzrost tej temperatury do 38 stopni. Nie ma zatem szans na ten efekt rozpływania się czekolady w ustach.

Najlepiej włożyć kawałek do ust owocami bezpośrednio na języku. Czekolada rozpuści się na podniebieniu,  dzięki czemu owoce lub przyprawy szybciej i pełniej uwolnią swój smak.  

 

Jak jeść czekolady z owocami

 

Jak przechowywać czekoladę ?

Chcąc w pełni zachować walory smakowe czekolady, należy przechowywać ją w temperaturze 12 – 20 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka lub niska temperatura oraz duża wilgotność prowadzą do powstawania nalotów. Nie są one szkodliwe, jednak wpływają na smak i walory estetyczne. Najlepszym zatem będzie suche, chłodne i ciemne (nienasłonecznione) miejsce.

Pamiętać też należy, że czekolada ze względu na zawartość tłuszczu i cukru, ma duże zdolności do pochłaniania zapachów. Nie powinna być zatem przechowywana z produktami, które wydzielają intensywny zapach. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl