Jaką kawiarkę kupić. Stalowa czy aluminiowa? 2
Jaką kawiarkę kupić. Stalowa czy aluminiowa?

Jaką kawiarkę kupić?

Zakupowi kawiarki przyświeca właściwe jeden cel: szukamy prostego urządzenia do zaparzania dobrej kawy. Rzeczywiście, łatwość obsługi i sposób działania gwarantują osiągniecie tego celu. W zasadzie nie potrzeba nic więcej, żeby cieszyć się aromatem i smakiem kawy (poza oczywiście dobrą kawą).

Pokutuje czasem opinia, że kawiarka to tańszy zamiennik ekspresu ciśnieniowego. Nic bardziej mylnego. Mimo że w obu przypadkach sposób przechodzenia wody przez zmielona kawę zachodzi na skutek wytwarzanego ciśnienia, to jednak sam proces zaparzania jest inny. Wielu smakoszy kawy używa tych urządzeń zamiennie, oczekując od zaparzonych w nich kaw odmiennych wrażeń smakowych.

kawy do kawiarki

Niezaprzeczalnie zakup kawiarki niesie się sobą wiele korzyści. Kawiarki są małe, nie zajmują więc wiele miejsca w kuchni. Często, będąc bardzo estetycznie wykonane, stają się bez wątpienia ozdobą każdej kuchni lub stołu w jadalni. Przygotowywana w nich kawa, przy odrobinie doświadczenia, będzie na pewno bardzo smaczna i aromatyczna, co pozwoli nie tylko samemu cieszyć się tym napojem, ale też pochwalić się umiejętnością jego zaparzenia przed znajomymi.

 

Jaką kawiarke wybrać

 

Kawiarka aluminiowa czy stalowa?

Odwieczny dylemat wszystkich tych, którzy chcą zakupić pierwszą kawiarkę.

Za kawiarką aluminiową na pewno przemawia tradycja. Pierwsze tego typu urządzenia wykonane były właśnie z aluminium. I choć przylgnęła do nich opinia, że materiał, z jakiego są wyprodukowane, wpływa na smak kawy i może być szkodliwy, są to już, zdaniem producentów, informacje nieaktualne. Obecnie stosuje się odpowiednio przygotowane stopy tego metalu, które zapewniają bezpieczeństwo użytkowania i brak wpływu na smak.

W krajach, gdzie zwyczaj parzenia kawy w kawiarce jest kultywowany od pokoleń, wiele osób nie wyobraża sobie właśnie innej kawiarki niż aluminiowa.

Kolejnym plusem kawiarki aluminiowej jest cena. Najczęściej są one tańsze niż te wykonane ze stali nierdzewnej.

 

Niestety, jest też kilka minusów.  Kawiarki aluminiowe są  bardziej kłopotliwe w utrzymaniu w czystości. Najlepiej myć je samą wodą. Nie powinno się dodawać do tej czynności żadnych detergentów, które mogą wejść reakcję z aluminium i wpływać na smak kawy. Nie zawsze da się postawić je na wszystkich źródłach ciepła. O ile nie ma problemu w stosowaniu ich na kuchenkach gazowych, elektrycznych czy ceramicznych, to jak na razie, niewiele pośród kawiarek aluminiowych dostosowanych jest do indukcji.

 

Rozmiar kawiarki też jest ważny

 

Kawiarki ze stali nierdzewnej wyróżnia przede wszystkim wygląd. Są obłe, gładkie, często błyszczące w przeciwieństwie do tradycyjnych aluminiowych, gdzie dominuje kanciasty kształt, nawiązujący do pierwszych modeli z lat 30-tych XX w. Niestety w zakupie są droższe, w zamian nie powinien zaszkodzić nim dodatek detergentu podczas mycia, mimo że producenci tego nie zalecają, podobnie jak mycia w zmywarce. Większość kawiarek stalowych, szczególnie tych oferowanych przez znanych producentów można używać nie tylko na kuchence, elektrycznej, gazowej czy ceramicznej, ale także na płycie indukcyjnej.

 

Jaki rozmiar kawiarki wybrać?

Po wyborze rodzaju kawiarki warto zastanowić się nad jej wielkością. Producenci podają na opakowaniu pojemność każdego modelu w dwojaki sposób: ilość filiżanek, jaką można zaparzyć jednocześnie np. 3tz, 4tz, 6tz lub rzadziej:  pojemność całkowitą w ml np. 120 ml, 300 ml itd. Nie powinna nas zwieść liczba filiżanek. Chodzi tu o tradycyjne filiżanki espresso, których wielkość nie przekracza 50 ml. Oznacza to, że jeśli każda zaparzona przez nas kawa ma objętość kubka, to potrzebujemy kawiarki o pojemności co najmniej 240 ml lub o oznaczeniu 6tz. W przypadku, gdy najmilej spędzamy wolny czas z małą czarną, którą delektujemy się w samotności, popijać małymi łyczkami z filiżanki do espresso wybierzmy wielkość 2tz.

Dlaczego jest to ważne? Każdy producent w instrukcji obsługi informuje, żeby wypełnić całe sitko kawą, ściągając ewentualny nadmiar. Tylko całkowicie wypełniony lejek daje gwarancję, że proces parzenia będzie przebiegał właściwie i otrzymamy kawą o pożądanym przez nas smaku i aromacie.  Dobierajmy zatem rozmiar kawiarki do potrzeb.

 

Wnętrze kawiarki aluminiowej

 

 

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Na wykonanie. Kawiarki znanych i cenionych producentów, którzy oferują swoje produkty, nawet już od dziesięcioleci, samą swoją marką gwarantują wysoką jakość. Niestety przekłada się to na cenę. Często bagatelizowane przez nas szczegóły mogą mieć wpływ na funkcjonalność kawiarki, a co za tym idzie na nasze zadowolenie z jej użytkowania.

Ważnym elementem jest uchwyt. Powinien być wykonany z dobrej jakości tworzywa sztucznego, które nie tylko nie będzie się mocno nagrzewać, ale też nie będzie śliskie. Jaka to przyjemność z parzenia kawy, kiedy musimy martwić się o takie rzeczy jak możliwość poparzenia od uchwytu, czy ściskać ją mocno w dłoni, bo przecież kawiarka może się wyślizgnąć.

Luźna, kiwająca się swobodnie pokrywka, też może przysporzyć nam trochę problemów, oczywiście przy nalewaniu. Warto sprawdzić, jak jest zamocowana przez producenta lub zapytać o to sprzedawcę.

 

ZOBACZ DOSTĘPNE MODELE

 

          

Komentarze do wpisu (2)

23 października 2023

Jakiej stalowej /aluminiowej kawiarni używa autor artykułu ?

2 listopada 2023

Używam stalowej. Bo taką mam. Ale piłem też, i to nie raz, kawę przygotowaną w aluminiowej. Nie wyczuwałem różnicy. Myślę , że bardziej to zależy od rodzaju kawy i umiejętności osoby , która ją parzy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl