Jaka kawa do ekspresu? 0
Jaka kawa do ekspresu?

Jaką kawę wybrać do ekspresu

To jaką kawę wybierzesz do swojego ekspresu będzie miało największy wpływ na to czy w ogóle z tego ekspresu będziesz zadowolony. Na nic zdadzą wszystkie ciekawe funkcje urządzenia czy jego jakość jeśli do pojemnika wsypiesz kawę, która okaże się po prostu zła.

Aby ułatwić Ci decyzje, przygotowaliśmy kilka wskazówek, które, mamy taką nadzieję, okażą się pomocne.

 

Jaki rodzaj kawy wybrać? Ziarnista czy mielona

Świeżość kawy

Przechowywanie kawy do ekspresu

Stopień palenia ziaren kawy

Arabika, Robusta, a może mieszanka

Kawa do espresso i kaw mlecznych

Jak zmielić kawę do ekspresu?

Kawy, które nie nadają się do ekspresu

Eksperymentuj z ekspresem do kawy, czyli poszukuj smaku

 

Jaki rodzaj kawy wybrać? Ziarnista czy mielona

Ekspresy automatyczne do kawy są wyposażone w młynki. Ma to duże znaczenie, ponieważ kawa zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem ma najlepszy smak i aromat. W przypadku ekspresów ciśnieniowych i innych sposobów zaparzania jak french press czy kawiarka najlepszym rozwiązaniem byłby zakup osobnego młynka. Tak, aby tuż przed zaparzeniem kawy można było ją zmielić.

Oczywiście w skrajnych sytuacjach możesz posiłkować się kupnem kawy wcześniej zmielonej. Nie oczekuj jednak, że uzyskasz ten sam wspaniały pełny smak i aromat.

W przypadku kiedy nie posiadasz młynka, wyjściem może okazać się zakup kawy w sklepach specjalistycznych stacjonarnych lub internetowych. Warto jednak sprawdzić, czy kawa mielona jest bezpośrednio przed wysyłką, czy sprzedażą. Da Ci to pewność, że po zmieleniu nie leżała gdzieś kilka miesięcy, tracąc swoje walory smakowe i zapachowe.

Odpowiedź jest zatem prosta: najlepszą kawą do ekspresu będzie kawa w ziarnach.

 

Świeżość kawy

To czy do zaparzania używasz ekspresu, czy innego urządzenia nie ma znaczenia jeśli kawa nie będzie świeża. Największy wpływ na to ma oczywiście data jej palenia. Liczy się bowiem czas, jaki upłyną od wypalenia ziaren kawy. Warto także zwrócić uwagę na fakt, czy kawa nie jest zbyt świeża. Okazuje się, że swój optymalny smak i aromat osiąga po prawie dwóch tygodniach, czyli mniej więcej  10- ciu dniach. Ma to związek z tym, że ziarna kawy po wypaleniu potrzebują czasu, żeby doszło do ich odgazowania. Świeżo paloną kawę da się oczywiście wypić, ale nie zaskoczy ona już Ciebie tak, jakby to miało miejsce po tym właśnie wspomnianym wyżej okresie.

Nie warto też ulegać reklamie typu: kawa palona przed wysyłką, bo dla Ciebie oznacza to jeszcze kilka dni wyczekiwania na otwarcie opakowania.

Przyjmuje się, że absolutnie minimum to 4 do 5 dni od wypalenia ziaren kawy, a maksymalny czas kiedy to ziarna zachowują swój niepowtarzalny smak to 3 miesiące. Z czasem niestety tracą swój smak i aromat.

Warto zatem wybierając kawę do ekspresu zwrócić  uwagę na termin palenia. Powie nam on wiele o świeżości kawy.

 

Przechowywanie kawy do ekspresu

Jak wiele artykułów spożywczych także kawa ma swoich naturalnych wrogów. Są nimi  światło, wilgoć i wysoka temperatura. Warto zatem posiadać w domu jakiś pojemnik przeznaczony specjalnie do przechowywania kawy. Powinien być szczelny i nieprzepuszczający promieni słonecznych. Trzeba też pamiętać, że ziarna kawy mają bardzo dużą zdolność do wchłaniania różnych zapachów. Przechowuj ją zatem z dala od intensywnie pachnących produktów.

 

Stopień palenia ziaren kawy

Jest kilka skal palenia kawy. Często palarnie tworzą na własne potrzeby swoje skale, czasem wielostopniowe, by jak najbardziej precyzyjnie dopasować stopień wypalenia kawy do gustu klientów.

Najprościej jednak posłużyć się 3-stopniową skalą, która wystarczająco dobrze obrazuje stopnie palenia, którą będziemy chcieli użyć do ekspresu.

Kawa jasno palona to ziarna kawy, które zostały poddane działaniu temperatury do 200 °C. Tego typu kawy mają większą kwasowość.

Kawa średnio palona powstaje w temperaturze ok. 220°C. Z tym stopniem palenia mamy najczęściej do czynienia. Ziarna wtedy najpiękniej pachną, zarówno w całości jak i po zmieleniu, a smak, jaki otrzymamy, jest pełny i dobrze zbalansowany. Stosunek mocy do aromatu jest optymalny.

Jeśli ziarna kawy przetrzymamy dłużej i w wyższej temperaturze , nawet do 250°C, to otrzymamy kawę ciemną – mocno paloną. Pierwsze co poczujesz po zaparzeniu to spora ilość goryczki, a potem wyrazisty smak często z  orzechową lub czekoladową nutą.

W przypadku kawy do ekspresów polecamy ziarna średnio palone. Otrzymasz wówczas napar o wystarczającej mocy, ilości kofeiny, pełny, z dobrze wyczuwalnymi nutami smakowymi charakterystycznymi dla wybranej przez Ciebie odmiany kawy czy mieszanki. Trzeba pamiętać też , że im dłużej kawa jest palona, tym mniejsza jest w niej zawartość kofeiny, a rośnie wyrazistość smaku, zubażając jednak ilość wyczuwalnych nut smakowych.

 

Arabika, Robusta, a może mieszanka

Oba te gatunki kawy są ogólnie dostępne na rynku. Dominuje jednak Arabika. Nie bez przyczyny, ma bowiem lepszy, ciekawszy, bogatszy smak. Gorzkawa Robusta pozbawiona tych walorów co Arabika i wybierana jest rzadziej przez klientów. Nie oznacza to jednak, że to gorsza kawa. Wiele osób wybiera właśnie Robustę ze względu na mocny, pełen goryczki smak, który dłużej utrzymuje się w ustach oraz większą zawartość kofeiny.

Robusta ma też jeszcze inną zaletę. W przypadku zaparzana jej w ekspresach do kawy daje dużą i gęstą pianę.

Już dawno postanowiono zatem połączyć walory obu tych gatunków, dlatego większość kaw do ekspresu to blendy, mieszanki Robusty i Arabiki. Zawartość procentowa składników bywa różna. To jaką kawę wybierzesz, zależy od Twoich preferencji smakowych. Jeśli lubisz kawy delikatniejsze, o lepiej wyczuwalnych nutach smakowych i potrzebujesz przy tym dużej dawki kofeiny, to najlepszym wyborem będzie kawa blend z dużą ilością Arabiki, nawet 80%. Jeśli jednak chcesz zanurzyć usta w gęstej piance, poczuć mocny smak i dłużej cieszyć się nim na języku, to powinieneś skierować ku mieszankom o większej zawartości Robusty. Ta kawa na pewno będzie też bardziej pobudzająca, szczególnie rano.

 

Kawa do espresso i kaw mlecznych

Jeśli Twoją ulubioną kawą jest espresso, to oczywiście wiesz, ze to najbardziej ekstraktywny napój z kawy. Wszelkie walory smakowe i zapachowe są w niej bardziej intensywne. Kawa Arabika 100% będzie łagodniejsza w smaku aniżeli Robusta 100%, ale za to ta druga uraczy nas pyszną crème. I w tym przypadku warto sięgnąć po mieszanki o różnej procentowej zawartości obu tych gatunków. Podobnie jak w przypadku zwykłej kawy warto poeksperymentować z mieszankami, by stworzyć swój ulubiony smak i aromat.

Każdy ekspres automatyczny oferuje możliwość przygotowania kaw mlecznych. Chętnie z tego korzystamy by szybko i łatwo przygotować swoje ulubione latte czy cappuccino. W przypadku kaw z dodatkiem mleka trzeba pamiętać, że znacznie złagodzi ono smak kawy. Nie sprawdzą się zatem czyste Arabiki i kawy jasno palone. Smak kawy będzie w nich słabo wyczuwalny. Lepszym rozwiązaniem przy wyborze kawy do ekspresu będą mieszanki z Robustą, Intensywność tych blendów sprawi, że smak kawy będzie lepiej wyczuwalny i ciekawiej będzie kontrastował na tle mleka.

 

Jak zmielić kawę do ekspresu?

To pytanie bardzo często pojawia się wśród naszych klientów. Stopień zmielenia kawy do ekspresu ma bowiem duże znaczenie. Jeśli zmielisz kawę zbyt grubo, nie zaparzy się ona właściwe, a napój będzie słaby i wodnisty. W przypadku zbyt mocnego zmielenia kawy otrzymasz napój gorzkawy i ostry w smaku. Dzieje się tak, ponieważ im zmielona kawa ma dłuższy kontakt z wodą, tym powinna być grubiej zmielona i odwrotnie im ten czas jest krótszy, tym stopień zmielenia powinien być większy.

W przypadku ekspresów automatycznych i ciśnieniowym kawę należy mielić drobno. Czas zaparzania jest przecież krótki. To nie może to być jednak pył. Przyjmuje się, że wielkość drobinek nie powinna być większa nić ziarenek cukru , a najlepiej, żeby była odrobinę mniejsza.

Jeśli ten kontakt z wodą jest dłuższy, co mam miejsce w przypadku ekspresu przelewowego czy praski francuskiej, to możemy zmielić ziarno grubiej. Ma to szczególne znaczenie w tym drugim przypadku. O ile w ekspresie przelewowym mamy filtr, to french press wyposażony jest w tłok, który odfiltrowuje fusy. Zbyt drobna granulacja kawy spowoduje, że nie spełni on swojego zadania.

 

Kawy, które nie nadają się do ekspresu

Zaparzyć można każdą kawę, ale już wypić się nie da. By zatem nie nastąpiło rozczarowanie świeża zaparzoną kawą, nie zalecamy stosowania w ekspresach kaw jasno palonych. Niestety nie otrzymamy z nich napoju o pełnym smaku i bogatym aromacie. Taka kawa będzie płaska. Charakteryzować ją będzie także duża kwasowość.

Producenci nie zalecają też używania w ekspresach kaw aromatyzowanych. Aby nadać im ciekawy smak, poddaje się je działaniu olejków aromatycznych. Ziarna są wówczas tłuste i oleiste. Ma to negatywnie wpływać na sprawność ekspresu w szczególności młynka, który w skutek stosowania kawy smakowej może się uszkodzić.

 

Eksperymentuj z ekspresem do kawy, czyli poszukuj smaku

Mamy nadzieję, że tych kilka wskazówek pozwoli Ci zaparzyć wyśmienitą kawę. Celowo nie wspominaliśmy tu o odmianach czy markach kawy. Wierzmy bowiem że najlepsza kawa to ta, która komuś smakuje. Każdy ma przecież inne preferencje. Staraliśmy się jedynie zwrócić uwagę na ogólne cechy kawy, które mogą mieć znaczący wpływ na jej smak. Wybór właściwej mieszanki czy odmiany kawy, jaką kupisz, by używać w swoich ekspresie, należy już do Ciebie. Zachęcamy do eksperymentowania, poznawania nowych smaków i wykorzystania możliwości ekspresów do kawy. Zmienianie ustawień ekspresu, w tym stopnie grubości zmielenia, intensywności czy temperatury zaparzania może mieć także ogromny wpływ na smak kawy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl