Jak rozpoznać dobrą herbatę liściastą?

0
Jak rozpoznać dobrą herbatę liściastą?

Jak rozpoznać dobrą herbatę liściastą?

 

 

 

 

 

 

Wielu z wielbicieli herbaty niejednokrotnie zastanawia się, która z nich jest najlepsza. Mamy na to pytanie tylko jedną odpowiedź. To jest ta, która nam najbardziej smakuje. Jakie znaczenie mają bowiem oceny specjalistów i wyszukane profile smakowe jeśli napar nie przypada nam do gustu.

Dzisiaj, korzystając  ze specjalistycznych sklepów zarówno tych stacjonarnych jak i internetowych mamy wyjątkową możliwość degustowania różnych rodzajów i gatunków herbaty.

To jak smakować będzie wybrana przez nas herbata, przekonamy się jednak dopiero po jej zaparzeniu, w domu. Dlatego tak ważna okazuje się umiejętność rozpoznania wysokiej jakości suszu.

Wybierając herbatę, szczególnie wtedy, kiedy mamy mniejsze doświadczenie, zdani jesteśmy po prostu na przypadek. Często też po zaparzeniu przychodzi rozczarowanie. Zachwalana przez sprzedawcę herbata wcale nie okazuje się tą jedyną. Problem dotyczy nie tylko czystych herbat liściastych, tj. takich bez dodatków, ale także smakowych, gdzie oprócz herbacianego suszu spotkamy przeróżne owoce, kwiaty czy przyprawy.

Dlatego też zdecydowaliśmy się poświęcić kilka chwil i przygotować ten krótki poradnik, który może pomóc wam wybrać dobrej jakości herbatę. Postaramy się w nim w kilku słowach opowiedzieć, na co zwrócić uwagę przed samym zakupem i o co pytać sprzedawcę.

 

Wysokiej  jakości herbaty liściaste

 

To właśnie z tymi herbatami mamy najczęściej do czynienia w specjalistycznych sklepach, herbaciarniach.  Często w zależności od rodzaju herbaty mamy do wyboru naprawdę wiele gatunków. Pierwszej oceny możemy dokonać, obserwując sam susz.

Herbaty liściaste -  czarne, zielone i białe

Skoro wybieramy herbatę liściastą, to powinny to być liście. Nie ważne czy prasowane, czy w przeróżny sposób poskręcane. Ważne, aby były w całości. Herbaciany susz, który składa się z kawałków różnej wielkości, przy czym są to całe liście oraz ich drobniejsze fragmenty, a nawet drobiny i pył powinien wzbudzić naszą podejrzliwość.

Dlaczego tak się dzieje, że skład nie jest jednolity. Podczas produkcji herbaciane liście poddawane są przeróżnym zabiegom, w zależności od rodzaju herbaty. Nieuniknione jest wówczas oddziaływanie mechaniczne, podczas którego liście ulegają uszkodzeniu. Dlatego też na koniec poddaje się je sortowaniu. Ma to na celu oddzielenie mniej wartościowych kawałków od całych liści. Można zadać pytanie: jakie ma to znaczenie dla smaku. Przecież to cały czas ta sama herbata. Ma to znaczenie i to bardzo duże.  Wpływa to bowiem na sam proces zaparzania. Małe kawałki, nie wspominając już o pyle, bardzo szybko oddają swój pierwszy, najlepszy smak. W tym czasie całe liście, szczególnie jeśli są skręcone, dopiero się rozwijają. Powoduje to, że w naparze zaczynają się mieszać smaki właściwe dla danej herbaty oraz te uzyskane wskutek niczym nieuzasadnionego przedłużenia procesu zaparzania. Problem ten nie występuje w przypadku herbat składających się z nieposkręcanych liści a celowo wytworzonych z ich kawałków np. Pai Mu Tan, Sencha.

Naturalnie, obecność w suszu herbacianym mniejszych fragmentów jest nieunikniona. Po wysuszeniu liście stają się bardzo łamliwe i podczas transportu, a nawet przesypywania herbaty, mogą się zdarzyć uszkodzenia. Nie należy też oczekiwać, że wszystkie liście będą miały jednakową wielkość. Rozbieżności w ich długości wcale nie dyskwalifikują takiego suszu. Na herbacianym krzewie także mają różną długość i szerokość.

Dokonując zatem oceny suszu przed zakupem, zwróćmy uwagę na ilość małych kawałków, przecież chcemy kupić najlepszą herbatę liściastą.

 

Przechowywanie herbaty liściastej

 

Herbata nie lubi światła. Podczas ekspozycji na słońce traci swój kolor i wiele cennych substancji aromatycznych. Uzyskany wówczas napar na pewno nas nie zachwyci i będzie raczej słaby, a czasem nawet mdły. Dlatego tak ważne jest, aby susz herbaciany przechowywany był w ciemnych pojemnikach. Powinno mieć to miejsce nie tylko w domu, ale i w herbaciarni.

Herbata liściasta ma dość długi okres przydatności do spożycia. Dobrze przechowywana może czekać na zaparzenie nawet latami. Trzymanie jej w słoikach jest bardzo atrakcyjne, niemniej ze względu na właściwości suszu herbacianego niewskazane.

 

Wysokiej jakości herbaty z dodatkiem tipsów

 

Yunnan Silver Tips - herbata zielona z pączkami

Są gatunki herbat,  które w swoim składzie zawierają bardzo jasne liście. W przypadku herbat czarnych mają one złotawy kolor, natomiast w zielonych srebrny. Są to tzw. tipsy, młode pączki liściowe, które dodaje się do wielu bardzo dobrych herbat. Ich obecność nie tylko podnosi walory estetyczne, ale przede wszystkim nadaje herbacie wiele delikatnych nut smakowych i zapachowych. To, co znajduje się w tych młodych, jeszcze nie w pełni rozwiniętych liściach, to właśnie kwintesencja smaku i aromatu danej herbaty, pozbawiona goryczki, którą mają już pełne liście.

Warto wybierać herbaty zawierające tipsy. Ich duża ilość świadczy o tym, że producent dołożył wielu starań, aby dotarł do nas produkt wysokiej jakości.

 

Zapach dobrej liściastej herbaty

 

Kolejną cechą herbaty liściastej, którą możemy sprawdzić przed zakupem, to jej zapach. Oczywiście jest to możliwe tylko w sklepie stacjonarnym. Zapach ma znaczenie. Herbata musi pachnieć. Powinniśmy wyczuć przede wszystkim typowy herbaciany zapach oraz inne nuty, które dany gatunek ma w sobie. Słabo wyczuwalny zapach lub – co gorsza – jego brak świadczy o tym, że herbata była źle przechowywana. Mówimy wówczas, że jest zwietrzała. Ktoś nie zadbał o to, żeby jej kontakt z powietrzem był jak najkrótszy.

 

Wpływ momentu zbioru na jakość herbaty

 

Flesh - pączek liściowy i dwa pierwsze listki

Kiedy już organoleptycznie ocenimy herbaciany susz, możemy poprosić sprzedawcę o kilka ważnych informacji. Jedną z nich jest moment zbioru liści. Ma on zazwyczaj duże znaczenie. Jeśli lubimy herbaty o delikatnym smaku, to wybierajmy te składające się z jak największej ilości młodych liści. Zawartość olejków eterycznych jest w nich największa a ilość garbników najmniejsza. Ten stosunek jest jeszcze większy jeśli wybierzemy herbaty z pierwszych zbiorów, kiedy tzw. flesze, czyli pączek liściowy i dwa pierwsze, najmłodsze listki zrywa się wiosną lub na początku lata. W Chinach i Japonii są to zbiory kwietniowe oraz pochodzące z przełomu czerwca i maja.

W regionach gdzie herbatę zbiera się przez cały rok jak Indie czy Cejlon, najlepsze okresy to miesiące wiosenne, od marca do maja.

 

Wygląd dobrze zaparzonej herbaty liściastej

 

Mimo że o parzeniu herbat liściastych możecie przeczytać w innym, naszym wpisie, to jednak pisząc o jakości herbaty, nie sposób wspomnieć o jej parzeniu.

Dobrze zaparzona wysokiej jakości herbata ma kilka cech. Są to oczywiście dobrze wyczuwalny smak i zapach, ale także widoczna na jej powierzchni pianka. To ona odpowiada za to, że dochodzą do nas te wspaniałe aromaty. Po wypiciu herbaty wewnątrz kubka czy filiżanki pozostaje nalot. To kolejny dowód, że dokonaliśmy dobrego wyboru w sklepie i odpowiednio zaparzyliśmy herbatę.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl