Czarna herbata liściasta - powstawanie i rodzaje 0
Czarna herbata liściasta - powstawanie i rodzaje

SPIS

Powstawanie czarnej herbaty liściastej

Rodzaje czarnych herbat liściastych

Chińskie czarne herbaty liściaste Yunnan i Keemun

Czarne herbaty liściaste z Indii - Assam i Darjeeling

Herbaty liściaste czarne z Nepalu

Czarne herbaty liściaste z Kenii

 

Herbaty zielone, białe czy czerwone zdobywają sobie coraz większe rzesze wielbicieli. Nie zmienia to faktu, że w naszej kulturze najbardziej zakorzeniła się tradycja picia czarnych herbat liściastych. Wpływ na to miało z pewnością wiele czynników, a  wyrobione przez stulecia przyzwyczajenia Europejczyków trudno jest zmienić.

Nie ma nic w tym złego. Zarówno herbata czarna jak i pozostałe mają swoje ciekawe właściwości nie tylko smakowe, ale także wpływające na nasz organizm.

 

Powstawanie czarnej herbaty liściastej

Źródłem liści każdej z herbat są oczywiście krzewy z rodzaju Camellia. Aby powstał konkretny rodzaj herbaty, poddawane są one różnym procesom. W przypadku herbat czarnych pierwszym z nich jest więdnięcie. Przeprowadza się go w celu wstępnego podsuszenia herbacianych liści. Nie trwa to długo, zwykle kilkanaście godzin do doby. W tym czasie liście pozbawiane są nadmiaru wody. Odbywa się to poprzez działanie na rozłożone liście gorącym suchym powietrzem. Łatwiej potem poddawać je obróbce mechanicznej, szczególnie skręcać, zwijać lub ciąć.

Kolejnym procesem, jakiemu poddawane są herbaciane liście, jest ich fermentacja zwana też utlenianiem. Zachodzą w nich wówczas reakcje chemiczne, nadające im pożądamy smak i aromat. Po zakończeniu tego procesu następuje suszenie liści. Zatrzymuje to wszystkie procesy związane z utlenianiem, a smak i aromat herbaty utrwala się. Tylko dobrze wysuszone liście nadają się do przechowywania.

Zanim herbata trafi do sprzedaży, jest jeszcze sortowana. Oddziela się wtedy poszczególne frakcje, by otrzymać herbatę liściastą, łamaną lub herbaciany pył.

 

Rodzaje czarnych herbat liściastych

W przypadku wszystkich herbat nie tylko czarnych, ale też białych, zielonych i czerwonych dzieli się je, biorąc najczęściej pod uwagę region pochodzenia. Oczywiście można też przyjąć inne kryteria, jak zawartość tipsów, moment zbioru liści czy ich pora, a także stopień ich zwinięcia lub skręcenia. Jednak przy tak dużej liczbie oferowanych herbat w ich poznaniu i wyborze większym ułatwieniem będzie posługiwanie się ich nazwami, a te właśnie związane są z regionem, gdzie powstają.  

 

Chińskie czarne herbaty liściaste Yunnan

Rozciągająca się w południowych Chinach prowincja Yunnan znana jest przede wszystkim z produkcji herbaty występującej pod tą samą nazwą. Ten wyżynny obszar charakteryzuje się dość urozmaiconą rzeźbą, podzwrotnikowym klimatem i obfitymi opadami, co okazało się  wyśmienitymi warunkami do uprawy herbacianych krzewów.

W położonych na wysokości ok. 2000 m n.p.m. plantacjach zrywa się liście, które dają ciekawy i bardzo aromatyczny napar. Susz produkuje się często z dodatkiem tipsów, czyli młodych pączków. To właśnie im herbaty Yunnan zawdzięczają swój niepowtarzalny smak. Wnoszą one do smaku sporo delikatności i naturalnej słodyczy. Wysokiej jakości czarne herbaty liściaste z prowincji Yunnan mogą mieć postać lekko skręconych liści, a nawet kulek zwijanych wraz z pączkami liściowymi.

 

Herbaty czarne Keemun

W prowincji Anhui, w regionie Qimne powstają herbaty Keemun.

W tej wschodniochińskiej prowincji pośród niewysokich gór rozciągają się plantacje poddawane działaniu monsunowego klimatu przynoszącego obfite opady i częste mgły. Wysokość, gleby i klimat mają ogromy w pływ na wysoką jakość powstających tam czarnych herbat. Do najbardziej znanych herbat Keemun  należy Mao Feng.

 

Czarne herbaty liściaste z Indii - Assam

Herbaty z regionu Assam mają wielu swoich zwolenników. Zawdzięczają to silnemu naparowi o intensywnym zabarwieniu. Odmiana krzewów herbacianych, z jakich są produkowane, czyli Cameliia assamica porasta tam obszary leżące u stóp Himalajów. Gorący, czasem wręcz tropikalny klimat z wyraźną porą deszczową od maja do października sprzyja uprawie herbaty.

Pośród herbat assamskich znajdziemy takie, które charakteryzują się dużą mocą, garbnikowym posmakiem i ciemną barwą naparu, np. Assam TGFOP India, ale także łagodniejsze, z owocowym posmakiem, np. Assam Malty

 

Herbaty czarne Darjeeling

Darjeeling to miasto i niewielka prowincja w północnych Indiach słynąca nie tylko z produkcji wysokiej jakości czarnej herbaty. To przede wszystkim znany w Indiach ośrodek turystyczny.

Te jedne z najlepszych indyjskich czarnych herbat zawdzięczają swoją wysoką jakość osobliwemu klimatowi, a w szczególności małemu nasłonecznieniu i dużej wilgotności, której sprawcą są częste w tym rejonie mgły.  

Za najbardziej cenne uważa się herbaty oznaczone First Flush. Pochodzą z pierwszego zbioru. Ta mieszanka różnokolorowych liści (od zielonkawych po ciemnobrązowe) daje aromatyczny napar, o orzeźwiającym smaku.

Późniejsze zbiory tej wysokiej jakości herbaty mają miejsce w czerwcu a herbaty wtedy pozyskane określa się mianem Second Flush. Wielu smakoszy twierdzi, że ten zbiór daje jeszcze lepsze herbaty aniżeli pierwszy. Napar jest ciemniejszy wzbogacony odrobiną słodyczy i aromatem kwiatów.

Pomiędzy pierwszym i drugim zbiorem w Darjeeling ma miejsce tez zbiór pośredni. Odbywa się w maju. Smak i aromat tej herbaty to połączenie właściwości First i Second Flush. Herbata Darjeeling Inbetween  zachowuje odrobinę cierpkości herbat z pierwszego zbioru, którą przełamuje słodycz i kwiatowa nuta tej z drugiego. Dla jednych bogactwo smaków, dla innych za dużo wrażeń.

 

Herbaty liściaste czarne z Nepalu

Ten niewielki górzysty kraj dopiero niedawno rozpoczął swoją przygodę z uprawą herbaty na większą skalę. Dość szybko udało się plantatorom na tyle opanować tę sztukę, że obecnie produkowane są w tym kraju bardzo dobre wysokiej jakości czarne herbaty liściaste.

Bliskie sąsiedztwo z indyjską prowincją Darjeeling oznacza podobne warunki naturalne. Niema co zatem się dziwić, że powstające w Nepalu herbaty zarówno wyglądem suszu jak i smakiem zbliżone są do tych z prowincji Darjeeling.

Smak czarnych herbat nepalskich bywa bardzo różny. Spotkamy tam herbaty zarówno bardzo łagodne jak też obciążone dużą ilością goryczki. Ciekawym produktem rolnictwa Nepalu jest herbata Nepal Black. Wspomniane wcześniej nuty herbacianej goryczki przeplatają się w niej z owocowymi. Daje to ciekawe połączenie smakowe, a sama herbata bywa uważana za kwintesencję smaku czarnych herbat z Nepalu.

 

Czarne herbaty liściaste z Cejlonu

Ten w większości  nizinny, wyspiarski kraj od lat słynie z produkcji delikatnych i aromatycznych czarnych herbat liściastych. Plantacje herbaty znajdują się tam zarówno na niżej jak i w wyżej położonych obszarach związanych z wyżyną.

I właśnie ta wysokość bywa często wyznacznikiem smaku, jaki osiągną produkowane w Sri Lance herbaty. Większość czarnych herbat cejlońskich ma delikatny  smak. Poza tymi pochodzącymi z rejonu Uva nie spotkamy herbat o wyraźnym cierpkim smaku. Najczęściej w naparze wyraźnie da się wyczuć owocowe nuty i poczuć łagodny aromat.

 

Czarne herbaty liściaste z Kenii

Mimo że herbatę w Kenii uprawia się od ok. 100 lat, to jest to już jeden z większych producentów tego suszu na świecie. Swój sukces Kenia zawdzięcza oczywiście sprzyjającym warunkom naturalnym. Większość herbat liściastych produkowanych w tym kraju oraz w Tanzanii możemy smakować jako dodatek do popularnych mieszanek herbacianych. Jest jednak parę gatunków, na które warto zwrócić uwagę. Należy do nich m.in. Kenia Milima. Jak większość herbat z tego regionu to herbata o intensywnym smaku i  łagodnym aromacie. Duży dodatek tipsów nadaje jej odrobinę słodyczy i delikatności.

Czarną herbatę liściastą produkuje się obecnie w około 30 krajach. Jednak poza Chinami, Indiami, Sri Lanką i Kenią trudno o wysokiej jakości susz. Dzieje się tak głównie za sprawą gorszych warunków naturalnych i lub mniej rozwiniętych tradycji  uprawy i obróbki liści.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl