
Najlepsze czarne herbaty liściaste - nasze propozycje
Którą czarną herbatę uznamy za najlepszą, zależy oczywiście od naszych preferencji smakowych. Warto czasem poeksperymentować ze smakami, szukać nowych wrażeń, by herbata, tak przecież popularny u nas napój zawsze odkrywała przed nami coś nowego. Na świecie produkuje się wiele rodzajów czarnej herbaty.
Trudno tak na pierwszy rzut oka wybrać tą, która będzie nam najbardziej smakować. Postaramy się przybliżyć Wam, jak smakują herbaty czarne z najważniejszych regionów ich produkcji i podać kilka przykładów herbat wyróżniających się jakością i wyjątkowym smakiem.
To, jaki smak ostatecznie osiągnie czarna herbata liściasta, zależy nie tylko od procesu obróbki liści. Wpływ na to ma także odmiana krzewu Camellia oraz położenie, na którym rosną plantacje.
Herbaty czarne o łagodnym smaku
Najczęściej spotykane w Azji, a szczególnie w Chinach są krzewy herbaciane odmiany Camellia sinensis. Camellia assamica, którą spotykamy głównie na Półwyspie Indyjskim.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest moment zbioru liści herbaty. Na ogół jest tak, że liście zbierane wcześnie, zaraz po rozwinięciu się, dają napar bardziej bogaty w różne nuty smakowe i aromatyczne. Wpływa na to większa zawartość olejków eterycznych w młodych liściach. Mniej jest też w nich garbników w związku z czym herbaty z nich zaparzone, będą zawierały mniej goryczy.
Dlatego też ci, którzy gustują w czarnych herbatach pozbawionych goryczki, powinni wybierać te, które zostały wyprodukowane z tzw. fleszy. Tym mianem określa się dwa najmłodsze listki i umieszczony wraz z nimi pączek liściowy. Herbaty z nich przygotowane oznaczają się największym bogactwem smaków i aromatów.
Nie tylko stopień rozwinięcia liści, ale także czas zbioru ma znaczenie. Tam, gdzie panuje klimat monsunowy, za najlepszy okres do zbioru herbaty uważa się miesiące wiosenne. Ma to najczęściej miejsce w kwietniu, maju lub na początku czerwca. Warto zwrócić uwagę na ten fakt. Bowiem herbaty wyprodukowane w tym okresie mają intensywniejszy smak, pozbawiony goryczki.
W przypadku herbat pochodzących z Półwyspu Indyjskiego czy Cejlonu oprócz zbioru wiosennego istotne znaczenie ma też zbiór wiosenno-letni, trwający do lipca.
Gdy zatem oczekujemy herbaty czarnej o bogatym, intensywnym smaku, wybierajmy te z pierwszych zbiorów i wyprodukowane z fleszy. Należą do nich herbaty pochodzące z prowincji Yunnan, np. Yunnan Golden Tips, Yunnan Golden. A z regionów położonych na południe od Chin herbaty Darjeeling czy Cejlon FOP Candyman. Jeśli nie przeszkadza nam odrobina goryczki i wyraźna moc to odpowiednia będzie też Black Needle.
Dla tych, ceniących w herbacie delikatność, herbaty z prowincji Yunnan mogą okazać się najlepszymi czarnymi herbatami, ale dla tych, którzy spodziewają się mocniejszych, pobudzających smaków i zapachów proponujemy herbaty indyjskie.
Herbaty czarne o mocnym smaku
Wszystkim tym, którzy lubią mocniejsze napary, a czasem nawet odrobinę cierpkości polecamy te wyprodukowane z liści odmiany Camellia assamica. Najczęściej jej uprawy spotykamy w Indiach w regionie Asam. Herbaty assam, bo o nich mowa, mają bardzo często tą pożądaną przez niektórych cechę. Zwykle posiadają nie tylko mocny i wyrazisty smak, ale też głęboką barwę naparu. Assam TGFOP India, Assam Malty, czy Assam FTGFOP1 Ambaguri to herbaty o mocnym herbacianym smaku i zapachu działające bardzo pobudzająco. Może ich susz nie wygląda tak atrakcyjnie, jak w przypadku misternie przygotowywanych herbat z prowincji Yunnan, to jednak może okazać się, że właśnie na te padnie Wasz wybór i je uznacie za najlepsze czarne herbaty.