Arabica czy Robusta: która kawa jest lepsza? 0
Arabica czy Robusta: która kawa jest lepsza?

Arabica czy Robusta: która kawa jest lepsza?

Arabica i Robusta to dwa najbardziej popularne gatunki kawy na świecie, które mają swoich zagorzałych przeciwników i zwolenników. Oba potrafią jednak zachwycić smakoszy kawy swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. W artykule przedstawiamy różnice między tymi dwoma gatunkami, ich uprawę, walory smakowe oraz zastosowanie, aby pomóc Ci wybrać odpowiednią kawę dla siebie.

 

Pochodzenie i popularność Arabiki i Robusty

Arabica i Robusta - uprawa

Cechy charakterystyczne ziaren kawy Arabiki i Robusty

Jak smakuje Arabika a jak Robusta?

Zastosowanie kawy Arabiki i Robusty

Cena Arabiki a cena Robusty

Mieszanki kaw - z przewagą Arabiki czy Robusty?

Jakość ziaren gatunków kawy

Co wybrać Arabica czy Robusta?

 

Pochodzenie i popularność Arabiki i Robusty

Oba gatunki kawy pochodzą z Afryki. Przyjmuje się, że Arabica pochodzi z południowo-zachodniej Etiopii oraz górzystych obszarów Jemenu natomiast Robusta z zachodniej części tego kontynentu. Mimo że oba te gatunki kawy uprawiane są wszędzie, gdzie jest odpowiedni klimat, to jednak zbiory Arabiki stanowią aż 70% światowej produkcji. Swoją większą popularność Arabica zawdzięcza oczywiście walorom smakowym.

Robusta uprawiana jest głównie w tzw. pasie kawowym, który rozciąga się na obszarach między zwrotnikami, daje jedynie 30% zbiorów kawy na świecie.

 

Arabica i Robusta - uprawa

Obecnie uprawia się ok. 140 odmian Arabiki. Plantatorzy na drodze krzyżowania pierwotnych odmian poszukiwali nowych smaków i aromatów. Tworzeniu nowych odmian Arabiki towarzyszyła też potrzeba stworzenia bardziej odpornym i mniej wymagających roślin. Arabica bowiem to gatunek kawy stawiający wiele większe wymagania aniżeli Robusta. Najlepsze dla uprawy Arabiki są tereny górskie położone na wysokości 1000-2500 m n.p.m., Najbardziej odpowiedni klimat do uprawy występuje na obszarach gdzie średnia temperatura roczna wynosi 15-25°C. Kolejny ważnych warunek do spełniania, aby osiągnąć dobre plony to żyzne wulkaniczne gleby. Otrzymywaniu wysokiej jakości ziaren sprzyjają także inne warunki klimatyczne: częste opady spora ilość słońca.

Robusta nie stawia już tak wysokich wymagań plantatorom. Wystarczą jej tereny niżej położenie, zwykle ok. 800 m n.p.m. Robustę uprawia się na terenach z dość wysoką średnią temperaturę roczną przekraczającą 24°C. Jest nie tylko mniej problematyczna jeśli chodzi o warunki, ale także o wytrzymałość. Lepiej znosi wahania klimatu, a dzięki większej zawartości kofeiny posiada też lepszą odporność na choroby i szkodniki.

Największym producentem Arabiki jest Brazylia, natomiast Robusty Wietnam.

 

Cechy charakterystyczne ziaren kawy Arabiki i Robusty

Odróżnienie ziaren Arabiki od Robusty z reguły nie przysparza wielu trudności. Te pierwsze najczęściej są większe.

Ziarna obu tych gatunków różnią się też kształtem. W przypadku Arabiki ziarno ma kształt lekko wydłużony, a tzw. rowek przypomina literę S.

Arabica zawiera jednak mniej kofeiny.  Zawartość tej substancji w jej ziarnach wynosi 0,9-1,7% . Posiada jednak znacznie więcej cukrów i tłuszczów, co ma ogromny wpływ na profil smakowy odmian kaw z tego gatunku. Powoduje to, że smak uzyskany po zaparzeniu Arabiki jest i bogatszy o różne nuty.

Robustę cechuje przede wszystkim duża zawartość kofeiny, która może osiągnąć nawet 2,7%. Kształt ziaren nie jest też tak bardzo atrakcyjny jak w przypadku Arabiki. Są one okrągłe i przede wszystkim mniejsze. Sam rowek natomiast prost.

 

Jak smakuje Arabika a jak Robusta?

Jeśli szukasz kawy, która da Ci bogate doznania smakowe, to oczywiście wybierz Arabikę. Wspomniana już wcześniej większa zawartość cukrów i tłuszczów sprawia, że po wypaleniu pojawiają się w ciekawe nuty smakowe. Mowa tu o takich smakach jak owocowy, czekoladowy, kwiatowy, orzechowy, czy nawet korzenny.

Te nuty smakowe nie występują pojedynczo. Z reguły w świeżo zaparzonej kawie można wyczuć jej kompozycje z najczęściej z jednym lub najwyżej dwoma dominującymi składnikami.

Kawy gatunku Arabika cechuje też większa lub mniejsza kwasowość, pewne nuty słodyczy, a gryczka nie jest tak wyczuwalna jak w przypadku Robusty.

Każda odmiana Arabiki jest mniej lub bladziej kwaskowa. Zależy to od odmiany i warunków uprawy. Czasami jest to kwasowość winna, spotykana w ziarnach pochodzących z Afryki, a czasem owocowa. Z taką mamy do czynienia wśród ziaren Arabiki pochodzących z Ameryki Środkowej lub Południowej oraz Południowej Azji. Jeśli nie przepadasz za kawą o większej kwasowości, to wybierz np. pośród kaw Brazylijskich.

Robusta nie posiada już takiego bogactwa smaków. Różnice pomiędzy odmianami tego gatunku nie są też aż tak wyraźne. Jej podstawowa cecha smakowa to cierpkość i goryczka. Nie oznacza to jednak, że kawy Robusty nie mają żadnych zalet. Posiadają większą zawartość kofeiny, co dla wielu smakoszy kawy może mieć duże znaczenie. Dzięki temu, że ich smak dłużej utrzymuje się ustach, bywa odbierany jako pełny i wyrazisty. Powoduje to, że Robusta chętnie mieszana jest z Arabiką, aby nadać takiej mieszance bardziej wyrazisty i dłużej otrzymujący się ustach smak, a w przypadku zaparzania w ekspresie wytworzyć smaczniejszą i bardziej gęstą crème.

 

Zastosowanie kawy Arabiki i Robusty

To właśnie walory smakowe mają największy wpływ na to, jakie ilości Arabiki czy Robusty spożywamy. Arabica świetnie sprawdza się jako kawa deserowa, ciesząc nasze kubki smakowe bogactwem smaków i drażniąc nos miłym zapachem świeżo zaparzonej kawy. Osoby, które wypijają duże ilości kaw, powinny wybierać Arabikę. Mniejsza zawartość kofeiny będzie miała tu znaczenie.

Robusta nie zaskoczy nas ciekawymi nutami smakowymi. Jej ziarna to przede wszystkim składnik mieszanek kawowych. Trudno wyobrazić sobie pełne smaku espresso z cudowną creme gdyby nie dodatek Robusty. Eksperymentując z mieszankami kawowymi, warto zwracać uwagę na zawartość procentową Robusty. Bo często ma to duże znaczenie dla ostatecznego smaku i aromatu kawy z ekspresu.

Warto tęż wiedzieć, że jako bazę do kaw smakowych wybiera się naturalnie Arabikę.

 

Cena Arabiki a cena Robusty

Cena ziaren kawy zależy od wielu czynników. Ma na to wpływ rozpowszechnienie uprawy danej odmiany, czyli jej dostępność na rynku, jakość ziaren, i oczywiście gatunek.

Arabiki są droższe od Robusty. Większe wymagania klimatyczne i glebowe, trudniejsze wysokogórskie warunki upraw oraz mniejsza odporność na szkodniki i choroby powodują większy wkład pracy i większe koszty. Oczywiście nie jest to standard cenowy. Zdarza się, że niektóre odmiany Robusty mają porównywalną cenę z jakimiś odmianami Arabiki lub są od niej nawet droższe. Dotyczy to najczęściej Arabiki gorszej jakości o mało interesującym profilu smakowym.

 

Mieszanki kaw -  z przewagą Arabiki czy Robusty?

Celem mieszania obu tych gatunków jest stworzenie kawy, która połączy ich właściwości, czyli moc i pobudzenia Robusty z walorami smakowymi Arabiki. Często są to mieszanki ciekawe pod względem smakowym i aromatycznym, dzięki którym uzyskujemy pełną smaku i uwodzicielskiego zapachu kawę. To łączenie tych walorów ma już długą tradycję i nie służy obniżeniu ceny, ale daniu nam jeszcze większej przyjemności z picia kawy.

 

Jakość ziaren gatunków kawy

Jakość ziaren kawy, niezależnie czy Arabiki, czy Robusty ma bardzo duży wpływ na to co ostatecznie pijemy. Istnieje wiele klasyfikacji, które są stosowane przez różne kraje. Pod uwagę brane są różne kryteria, którym też przypisuje się różną wagę. W określaniu jakości ziaren bierze się pod uwagę barwę, wielkość, stopień rozwinięcia, i ich stan, czy są połamane, czy pocięte, a także zawartość patyczków ogonków i innych niepożądanych elementów.

Kupując kawę czy to Arabikę, czy Robustę lub ich mieszanki, zamknięte w opakowaniach nie widzimy jaki produkt pod względem jakości dostajemy, Możemy przekonać się dopiero po otwarciu. Nie jest z tym jednak źle. Producenci dbają o jakość i to, że trafimy na jakieś ciała obce czy ziarna najniższej jakości jest bardzo mało prawdopodobne.

 

Co wybrać Arabica czy Robusta?

To, na jaką kawę ostatecznie się zdecydujesz, zależy oczywiście od Twoich preferencji smakowych. Większość osób wybiera Arabikę stąd też jej przewaga w światowej produkcji. Ci, którzy potrzebują konkretnego pobudzenia, z pewnością poszukiwać będą Robusty.

Wszystkim, którzy szukają nowych smaków i przy tym chcieliby połączyć walory obu tych gatunków kaw, proponujemy mieszanki.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl