Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Nowość

Miód nierozgrzewany naturalny miód od początku do końca

Prawdziwy miód to naturalny produkt pełen wielu pożytecznych dla naszego organizmu składników. Znajdziemy w nim nie tylko glukozę i fruktozę, które nadają mu słodki smak. Prawdziwy i dobrze przygotowany miód to także bogactwo kwasów organicznych, olejków eterycznych, enzymów, mikroelementów i witamin. Tym wszystkim składnikom zawdzięczamy jego dobroczynny wpływ na wiele procesów zachodzących w naszych organizmach.

Wykorzystywali to już nasi przodkowie, stosując miód jako profilaktykę wielu chorób. Im więcej z tych składników przetrwa proces produkcji, tym lepiej. Niestety może się zdarzyć, że poddany działaniu wysokiej temperatury może stracić nie tylko naturalną krystaliczną konsystencję, ale także walory smakowe i zdrowotne.

Nie dotyczy  to oczywiście renomowanych producentów. Pasiek, gdzie jakość miodu zaczyna się już na etapie dbałości o rodziny pszczele, łączy z wyszukiwaniem bogatych, czystych i naturalnych pożytków pszczelich oraz właściwym procesem przygotowania miodu do spożycia. Właśnie ten ostatni etap wskutek niefrasobliwości lub świadomych działań może zniweczyć wcześniejsze działania związane z procesem produkcji miodu. Związane to jest z konfekcjonowaniem miodu, czyli przekładaniem go do słoików.

Krystalizacja a konfekcjonowanie miodu

Prawdziwy miód ulega krystalizacji. Proces ten jest nieuchronny i nie wpływa na jego właściwości. Prędkość tego procesu zależy od odmiany miodu. Nie jest zatem łatwo napełnić nim słoiki, tym bardziej że są takie miody jak np. rzepakowy, który z czasem staje się bardzo twardy. Najprostszą metodą jest podgrzanie miodu do konsystencji umożliwiającej użycie specjalnych pomp do nakładania. Za graniczną i bezpieczną temperaturę uznaje się 42 stopni Celsjusza. Niestety tzw. przegrzanie miodu, czyli poddawanie go przez dłuższy czas działaniu wyższej temperatury, powoduje utratę wielu jego cennych właściwości.

Napełnianie miodu na zimno

W jednej z pomorskich pasiek powstała idea produkcji miodów nierozgrzewanych. Jej wielkim propagatorem jest znana na rynku Pasieka z Pasją. Aby uniknąć poddawania skrystalizowanego miodu wyższej temperaturze, stosuje się tam technologię napełniania słoików na zimno. Właściciele opracowali specjalną maszynę, którą nawet opatentowali, Zasada jej działania opiera się na rozluźnianiu miodu do konsystencji na tyle miękkiej, że możliwe jest napełnienie nim słoików, nie tracąc przy tym jego właściwości smakowych i zdrowotnych.

Miód kremowany na zimno

Kremowanie miodu to proces,  bez którego ciężko byłoby cieszyć się smakiem wielu miodów, które krystalizują do tak twardej postaci, że praktycznie bez utraty jego właściwości nie dałoby się go umieścić w słoikach.

Polega on na rozcieraniu miodu w specjalnej maszynie, dzięki czemu staje się on gładki. Jego konsystencja przypomina masło. Odbywa się to w temperaturze 36 ° C. Miód zostaje wówczas wypełniony małymi pęcherzykami powietrza, które z czasem przemieszczają się na jego powierzchnię. „Malują” wówczas różne jasne wzorki na ściankach słoika, a na samej górze tworzą piankę. Mamy wówczas do czynienia także z innym procesem. Kremowany na zimno miód, który nie został przed napełnieniem do słoika podgrzany, może się nieznacznie rozwarstwiać. Jest to naturalne zjawisko, niezmieniające właściwości miodu.

Czym zatem jest miód nierozgrzewany?

Miód nierozgrzewany to naturalny produkt pszczeli,  w który człowiek stara się jak najmniej ingerować. Zachowuje on wszystkie swoje właściwości smakowe i zdrowotne. A nam konsumentom daje gwarancję, że spożywamy to co dała nam natura.

Oferta miodów sklepie h&a

Jeśli jesteś świadomym konsumentem miodu, a nie wiesz gdzie dokonać zakupu, zapraszamy do naszego sklepu i zapoznania z naszą ofertą. Od wielu lat współpracujemy z najlepszymi w regionie pasiekami Kószka i Pasieka z Pasją, których nie obawiamy się polecać.  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl