
Kategorie
Dostępność
Nowość
Sklep h&a
78-400 Szczecinek
ul. Wł. Bartoszewskiego 8
NIP: 6731434785
790 247 236
sklep@ha-herbatykawy.pl
Czarna herbata liściasta odznacza się wyszukanym, uwielbianych przez wielu smakoszy smakiem.
Oferowane przez nasz sklep czarne herbaty liściaste bez dodatków pochodzą z wielu znanych regionów upraw. Większość z nich uprawiana jest w najlepszych ogrodach Azji, Chin, Indiach czy na Ceylonie (Sri Lanka). Nie zapominamy też o stosunkowo nowym regionie upraw, jakim jest Afryka, a w szczególności Kenia i Tanzania, gdzie produkuje się herbaty o intensywnym mocnym smaku i łagodnym aromacie, np. Kenia Milima.
Różnorodność stosowanych procesów przy wytwarzaniu czarnych herbat liściastych powoduje, że różnią się one nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem, aromatem i mocą.
Mamy nadzieję, że każdy wielbiciel dobrej czarnej herbaty bez dodatków znajdzie coś dla siebie, wybierając pośród aromatycznych i lekko słodkawych herbat z prowincji Yunnan, dość mocnych, dających stosunkowo ciemny napar herbat Assam, delikatnych Darjeeling, czy wreszcie delikatnych i niezwykle aromatycznych herbat z Cejlonu.
Regiony upraw i rodzaje czarnych herbaty liściastych w sklepie h&a
Czarne herbaty z Chin
Najpopularniejszym regionem upraw w Chinach jest prowincja Yunnan. To tam powstają takie wyśmienite herbaty jak Yunnan Golden czy Yunnan Golden Tips. Ich cechą charakterystyczną jest spory dodatek złotych tipsów (młodych pączków), które nadają im wyjątkowej delikatności. Czarne herbaty liściaste z prowincji Yunnan wyróżniają się wspaniałym, pozbawionym ostrości smakiem i bogatym aromatem.
Za ten niezwykły smak odpowiada oczywiście klimat, w którym dojrzewają do zbioru herbaciane liście. Zapewniają go Góry Południowochińskie i wysokość, na jakiej znajdują się plantacje, czyli powyżej 2000 m n.p.m.
Nie bez znaczenia jest też sam sposób produkcji herbaty, który zaczyna się bezpośrednio po zbiorach. Wiele lat tradycji i doskonalenia umiejętności przygotowywania czarnej herbaty powoduje, że możemy cieszyć się smakiem, mocno naciągającej, lekko słodkawej i bardzo aromatycznej herbaty Yunnan Golden Tips, składającej się z młodych liści, delikatnie zwijanych z pączkami.
Czarne herbaty liściaste Yunnan dają napary w kolorze brązowym o czerwonawym odcieniu.
Czarne herbaty z Indii
Najlepsze warunki do uprawy krzewu herbacianego znajdują się w Indiach w stanie Assam oraz okręgu Darjeeling. To od nich wzięły nazwy najlepsze indyjskie herbaty.
W okolicy miasta Darjeeling powstają niezwykłe mieszanki herbat, np. Darjeeling Lucky Hill dające bardzo żywy, intensywny napar o bogatym smaku. Sprawcą tego niezwykłego smaku i aromatu jest oczywiście klimat. Wysoko położone plantacje narażone są bowiem na działanie monsunów, które wywierają swój wpływ na proces dojrzewania herbacianych liści. Herbaty Darjeeling to mieszanki liści z pierwszych (First Flush) lub drugich ( Second Flush) zbiorów. Różnią się wyglądem. Pierwsze są jasne z niewielką ilością złotych tipsów. Otrzymamy z nich złotawy napar o orzeźwiającym smaku i subtelnym, kwiatowym aromacie. Drugie są mocniejsze. Ich liście są ciemniejsze, podobnie jak napar z nich otrzymany oraz mają zbliżony, ale bardziej intensywny smak i zapach.
W stanie Assam w północno wschodnich Indiach powstają czarne herbaty, których liście są na ogół dość ciemne i dość mocno zwinięte. Napar, jaki z nich otrzymamy, charakteryzuje się dużą mocą, a smak wyrazistością. Wśród wielu odmian herbaty Assam polecamy szczególnie wysokiej jakości herbaty Assam Malty i Assam Gentleman.
Czarne herbaty liściaste z Ceylonu (Sri Lanka)
O czarnych herbatach ceylońskich można by napisać książkę. Ogromny wpływ na ich smak ma położenie plantacji, a w tym wysokość nad poziomem morza oraz ekspozycja na działania wiatrów monsunowych. Dlatego też wśród czarnych herbat liściastych ze Sri Lanki spotykamy takie, które dają jasne, delikatne napary, ale także ciemne, bursztynowe, o charakterystycznym cierpkim smaku. Naszym zdaniem na wyróżnienie zasługują 2 odmiany. Są to Ceylon Lumbini i Ceylon Kenilworth. Obie herbaty mają wspólne cechy, ale też różnice. Łączą je jasny napar oraz łagodny smak, dzielą jednak intensywność i wyrazistość aromatu i bogactwo smaków. Kenilworth to herbata łagodna, bardzo delikatna, natomiast Lumbini wyróżnia się lekkością i głębokim lekko słodkawym smakiem.
Czarne herbaty z Afryki
Uprawa herbaty w Afryce rozpoczęła się około 100 lat temu. Doskonałe warunki klimatyczne występują tu głównie w Kenii i Tanzanii. Odpowiednia wysokość nad poziomem morza (od 1500 do 2700 m) oraz wystarczające opady i ciepłe powietrze sprzyjają produkcji wysokiej jakości czarnych herbat. Wyróżnia jej duża intensywność naparów oraz delikatny aromat. Spośród herbat z Afryki warto wybierać te z zawartością złotych tipsów, jak np. Kenia Milima.
Mieszanki czarnych herbat liściastych
Mieszanie liści herbacianych z różnych plantacji, a nawet regionów upraw to wyraz chęci poszukiwania nowych smaków. Najbardziej znanym przykładem jest English Breakfast. Wyśmienita czarna herbata, w której mieszają się smaki i aromaty najczęściej pochodzące z Ceylonu i Indii. W naszej ofercie English Breakfast to kompozycja oparta o herbaty indyjskie Darjeeling i Assam oraz cejlońską Broken Orange Pekoe.