Sklep h&a

78-400 Szczecinek

ul. Wł. Bartoszewskiego 8

NIP: 6731434785

  790 247 236

 sklep@ha-herbatykawy.pl

Herbaty czarne Nepal

Czarne herbaty liściaste z Nepalu

Jeszcze do niedawna czarne herbaty liściaste z Nepalu nie gościły na naszych stołach. Nie uprawiano ich bowiem prawie wcale na większą skalę. Jednak sąsiedztwo indyjskiego regiony Daejeeling sprawiło, że takie próby podjęto. Krzewy herbaciane doskonale zaadaptowały się do warunków, jakie panują w południowej części Nepalu. Górzysty teren, odpowiednia temperatura i wilgotność zaowocowały produkcją bardzo dobrej czarnej herbaty, która powoli zdobywa rynki całego świata.  Bliskość wspomnianego już Darjeeling sprawiła, że sam wyglądem przypomina te z Indii.

Jak smakują czarne herbaty nepalskie

Czarne herbaty z Nepalu podobnie jak te z Darjeeling wyglądem suszu nie przypominają znanych nam dotychczas czarnych herbat. To mieszanka ciętych liści w kolorach o zielonego po brunatny. Smak ich jest jednak typowy dla czarnych herbat. Oczywiście przypominają te z Darjeeling. Są stosunkowo lekkie, aromatyczne. Nie brak też w Nepalu herbat mocnych, garbnikowych. Wszystko zależy od regionu uprawy i przygotowania mieszanki. My polecamy nepalski gatunek herbaty czarnej Nepal Black. Łączy ona w sobie to, co w herbatach z tego kraju najlepsze. Odpowiednią ilość goryczki i owocową łagodność.

Parzenie czarnych herbat z Nepalu

Herbaty z Nepalu jak każdą czarną herbatę zalewamy gorącą wodą tuż po zagotowaniu. Jej moc i ilość goryczki zależeć oczywiście będzie od czasu zaparzania. Im dłuższy ty napar będzie mocniejszy, a garbnikowy smak zacznie dominować. Otrzymamy dość mocną pobudzającą herbatę. Krótszy czas zaparzania będzie sprzyjał zachowaniu łagodnych nut owocowych. Herbata nie będzie taka mocna, ale za to relaksacyjna z ciekawym aromatem.  Dobrym rozwiązaniem będzie też użycie jakiegokolwiek zaparzacza. Czy będzie to metalowe sitko, kulka czy papierowy filtr, to nie ma znaczenia. Ważne jest, aby móc sterować czasem zaparzania i w odpowiednim momencie wyjąc fusy.

Właściwości herbat czarnych z Nepalu

Najważniejszymi właściwościami tych nepalskich czarnych herbat są oczywiście ich walory smakowe. Pijąc je, oczekujemy przecież przyjemności i możliwości delektowania się ich smakiem i aromatem. Podobnie jak inne herbaty zawierają sporą dawkę kofeiny, która działa pobudzająco i wspiera naszą koncentrację. W przypadku czarnych herbat z Nepalu pobudzająco będzie działał na nas także ich mocny i intensywny smak, jeśli tylko zdecydujemy się na dłuższy czas zaparzania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl