Sklep h&a

78-400 Szczecinek

ul. Wł. Bartoszewskiego 8

NIP: 6731434785

  790 247 236

 sklep@ha-herbatykawy.pl

 

 

Herbaty czarne Cejlon

Mimo że kraj produkcji tych wyśmienitych czarnych herbat to Sri Lanka to jednak ze względu na nazwę wyspy, dalej określa się je mianem cejlońskich.

Tradycja uprawy herbaty na tej wyspie nie jest tak długa jak w przypadku Chin czy Japonii, sięga bowiem zaledwie XIX w. Okazuje się jednak, że warunki klimatyczne sprzyjają rozwojowi krzewu herbacianego. Dość duże średnie temperatury, odpowiednia wilgotność, monsuny powodują, że praktycznie możliwe jest zbieranie herbacianych liści przez cały rok.

Jakość czarnych herbat z Cejlonu

Sam klimat to nie wszystko. Znaczenie ma też sposób uprawy, zbioru, a także późniejszej obróbki liści. Stosowane w tym względzie techniki w Sri Lance należą do najbardziej starannych, w zawiązku z tym herbaty cejlońskie charakteryzuje wysoka jakość suszu. Zbieranie jedynie pierwszych, najmłodszych listków i pączków powoduje,  że my jako konsumenci otrzymujemy herbaty o bogatym smaku i ciekawym aromacie.

Smak i inne właściwości czarnych herbat ceylońskich

Czarne herbaty liściaste z Ceylonu nie są mocne. Najczęściej nuty garbnikowe są słabo wyczuwalne. Bogate nutu smakowe, często owocowe lub delikatnie kwiatowe świetnie współgrają z łagodnym aromatem.

Poszczególne herbaty różnią się. Zależy to od regionu uprawy i wysokości nad poziomem morza. Mimo że jest kraj nizinny, to jednak występujące płaskowyże sprawiają, że wysokość położenia plantacji też nabiera znaczenia.

Napary otrzymywane z herbat cejlońskich mają barwę bursztynową, czasem miedzianą. Zawsze cechuje je intensywny herbaciany aromat. Wielu smakoszy uważa je za najlepsze czarne herbaty liściaste. Bardzo dobrze sprawdzają się w mieszankach, ale także w lepszej jakości herbatach ekspresowych. To za sprawą właśnie czarnych herbat cejlońskich, chyba najbardziej popularna na świecie mieszanka czarnych herbat English Breakfast zyskuje bogatszy aromat i pełniejszy smak.

Podobnie jak inne czarne herbaty także te z Cejlonu dostarczają naszemu organizmowi cennych składników pokarmowych. Zawarta w nich teina poprawia koncentrację i działa pobudzająco. Spora ilość flawonoidów spowalnia procesy starzenia, dbając o naszą skórę. Katechidy redukują poziom złego cholesterolu, regulując też ciśnienie krwi. Fluor wpływa korzystnie na stan naszych zębów.

 

Parzenie herbaty cejlońskich

Te czarne herbaty nie są wymagające. Wystarczy zalać je gorącą wodą tuż po zagotowaniu i pyszny napar gotowy. Można poeksperymentować z czasem zaparzania. Oczywiście im dłuży tym herbata mocniejsza o bardziej cierpkim smaku. W związku z tym, że  z reguły te czarne herbaty nie są zbyt mocne to nawet jeśli przetrzymamy fusy w naparze odrobinę za długo, nie wpłynie to aż tak bardzo na ich smak i aromat. Z reguły 1-3 minuty to wystarczający czas zaparzania.

 

Czarne herbaty liściaste z Cejlonu w sklepie h&a

Decydując się na wybór herbaty ze Sri Lanki, radzimy kupować herbaty sypane. Herbaty w saszetkach są z reguły niższej jakości. Nie jest to oczywiście standard. Produkty English Tea Shop – herbaty ekspresowe - zaskakują jakością i dobrym zrównoważonym smakiem.

 

Herbaty czarne z Ceylonu jako upominek

Torebka z dobrą czarną herbatą liściastą to zawsze dobry pomysł. Można ją dołączyć do większego prezentu, np. zestawu filiżanek, czy kubka z zaparzaczem. Taki prezent z pewnością spotka się z uznaniem obdarowanej osoby, wywołują jej uśmiech i dając przyjemność z picia dobrej cejlońskiej herbaty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl