Sklep h&a

78-400 Szczecinek

ul. Wł. Bartoszewskiego 8

NIP: 6731434785

  790 247 236

 sklep@ha-herbatykawy.pl

 

 

 

Herbaty czarne Assam

Herbata Assam to jedna z najbardziej cenionych czarnych herbat liściastych na świecie, słynąca ze swojego wyrazistego smaku i aromatu. Jeśli lubisz czarną herbatę indyjską, to nie powinno jej zabraknąć w Twojej kuchni. Bo kiedy będzie mieć ochotę na odrobinę pobudzenia, lub chwalę relaksu przy jej ciekawym herbacianym aromacie, to zawsze będziesz mógł sięgnąć po nią i sobie zaparzyć. Czarne herbaty Assam bywają też składnikiem herbacianych mieszanek, w tym jednej z najpopularniejszych English Breakfast

 

Historia herbaty Assam

Herbata Assam to odmiana herbaty, która powstaje z gatunku krzewu herbacianego o nazwie Camellia assamica. Jego uprawa jest najbardziej rozpowszechniona w indyjskiej prowincji o tej samej nazwie. Asam to region położony w północnej części tego kraju. W rozciągających się u podnóża Himalajów plantacjach występują bardzo dogodne warunki klimatyczne i glebowe, nie ma się zatem co dziwić, że prawie połowa produkcji herbaty w Indiach pochodzi właśnie z prowincji Asam.

 

Rodzaje herbaty czarnej Assam

Większość herbat produkowanych w tym regionie to herbaty czarne. Pozostałe  jak białe czy zielone, które także potrafią się charakteryzować wysoką jakością i wyszukanym smakiem, nie są już tak popularne. Wynika to z tradycji produkcji herbaty w Indiach. Na masową skalę uprawę krzewu herbacianego w prowincji Assam rozpoczęli Brytyjczycy, którzy oczywiście zainteresowani byli wyłącznie czarną herbatą.

Właściwości czarnej herbaty liściastej Assam

Wygląd suszu herbat assamskich

Dostępne w sklepie h&a czarne herbaty Assam to susze najwyższej jakości określane jako TGFOP (Tipsy Golden Flowery Orange Pekoe). Oznacza to, że zostały przygotowane z najwyższą starannością z młodych listków, którym często towarzyszy domieszka złotych tipsów, czyli pączków liściowych.

 

Smak herbat czarnych Assam

Na smak herbaty, także tej z prowincji Asam ma wpływ nie tylko gatunek krzewu herbacianego, ale też warunki klimatyczne i glebowe. Czarne herbaty liściaste Assam charakteryzują się dość ciemną barwą naparu, określaną często jako bursztynowa. Jego smak najczęściej jest wyrazisty i pełny z dobrze wyczuwaną lekką nutą cierpkości. I jeśli doda się do tego typowo herbaciany intensywny zapach, to nie ma się co dziwić, że te czarne herbaty zdobyły sobie popularność na całym świecie i oczywiście w Polsce. Assam to herbata mocna i wyrazista w smaku oraz aromacie, którą łagodzi dodatek złotych tipsów.

 

Właściwości czarnej herbaty Assam wpływające na nasz organizm

Oprócz niezaprzeczalnych zalet smakowych czarne herbaty Assam to także źródło cennych dla naszego organizmu składników pokarmowych. Jak wszystkie pozostałe herbaty zawiera teinę, która wpływa pobudzająco i poprawia koncentracje. Herbata czarna oddziałuje  także korzystnie na nasz układ krwionośny i skórę spowalniając procesy jej starzenia.

 

Ile herbaty Assam dziennie?

Jak każdy produkt spożywczy także czarne herbaty Assam należy spożywać z umiarem. Na ogół pijemy kilka filiżanek lub kubków herbaty dziennie. W przypadku jeśli mamy jakkolwiek wątpliwości dotyczące ilości spożywanej herbaty i jej wpływu na nasz organizm najlepiej skonsultować się z lekarzem.

 

Którą herbatę Assam wybrać?

Dostępne w naszym sklepie czarne herbaty Assam to susze najwyższej jakości, klasy TGFOP. Różnią się smakiem i aromatem, pochodzą bowiem z różnych ogrodów. Dokładniejsze opisy smaku i aromatu znajdziesz na kartach produktów. Warto jedynie wspomnieć, że te zawierające złote tipsy będą łagodniejsze i wyczuwać w nich  będziesz więcej delikatnych nut smakowych.

 

Parzenie czarnych herbat Assam

Podobnie jak inne czarne herbaty liściaste, także  te assamskie zalewamy wodą zaraz po zagotowaniu. Czas zaparzania zależy już o własnych preferencji smakowych. Jeśli lubisz herbaty mocne o wyraźnym garbnikowym smaku i intensywnym aromacie, to czas zaparzania powinien być dłuższy, np. 4-5 minut. Jeśli jednak smakuje Ci delikatna herbata o dobrze wyczuwalnych różnych nutach smakowych, nie przetrzymuj fusów zbyt długo w naparze. Jedna minuta lub dwie w zupełności wystarczą. Do parzenia czarnych herbat liściastych Assam zalecamy używanie sitek, lub całych zestawów w postaci kubków z zaparzaczem. Dzięki temu można sprawnie i szybko oddzielić fusy od naparu bez obawy, że napój stanie się zbyt mocny.

 

Jak przechowywać herbatę czarna Assam

Herbata nie lubi światła i wilgoci. Przechowujmy ją zatem w szczelnie zamkniętych pojemnikach, pudełkach lub torebkach. Łatwo też chłonie zapachy, dlatego też chroń ją przed produktami intensywnie pachnącymi.

 

Czarna herbata Assam na prezent

Jeśli chcesz zrobić komuś prezent, upominek, podziękować lub tylko ucieszyć jakąś niespodzianką, to klasyczna herbata czarna liściasta Assam będzie dobrym wyborem. Jej smak, nie bez przyczyny, towarzyszy nam od pokoleń. Polacy go doceniają i lubią. A jeśli jeszcze będzie to herbata Assam wysokiej jakości, to na pewno sprawisz komuś dużo przyjemności.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl